Nyheter 2008& 2009

 

20091114

Det har varit ett bra tag sedan jag uppdaterade hemsidan. 28/4 brann det hos oss så det är först nu vardagen börjar bli sig lik igen. Alla 3hundar har det bra. Lilla Puppi har hunnit bli 1 år gammal så nu under våren ska hon röntgas.

Mitt examensarbete är klart och väntar ligger just nu och väntar på att bli godkänt. Så fort det är klart kommer jag att maila det till alla ni som varit så snälla och svarat på min enkät. Jag hoppas att ni kommer att tycka att arbetet är intressant. själv tycker jag att det ger en överblickbild över rasernas (SLH och FLH) fortplantning och ev fortplantningsproblem.

Ha det gott alla!

20090415

Vilket härligt påskväder vi har idag. Jag och Pieter har varit ute med hundarna i skogen på morgonen och sedan har jag, Farmor och Bea solat och druckit kaffe medan hundarna har legat ute och njutit av vårsolen. Lägger upp lite bilder från idag.

Renlundens Yrra 6,5 mån gammal och söt som få ;o)

20090413

Nu äntligen har jag uppdaterat min hemsida... var ju ett tag sedan sist. Nu är jag ledig över hela påsken- helt underbart att kunna gå ut på långprommis med hundarna mitt på dagen i vårsolen. Vilket underbart väder vi har haft sista dagarna. Jag och Inger Laitamaa har varit ute med våra 6 lapphundar och gått i skogen- det gick otoligt bra med tanke på att hundarna inte känner varandra. Den enda som muckade lite var min lilla Yrra men sen gick det hur bra som helst ;o)

Yrra växer så det knakar- det ska bli spännande att se hur hon utvecklas, hon blir 7 månader om ett par veckor. Mina utställningsplaner blir att visa henne i sjulnäs (SKK) i maj och i juli (SKK+SLK) så vi får lite ringträning.

Annars inte mycket nytt, jag jobbar och stortrivs med mitt yrke, mitt exjobb ska skrivas helt klart nu när jag är ledig och sedan är det bara att vänta och se om det blir godkänt första svängen eller om de vill ha kompletteringar.

Hoppas att ni har det bra i vårsolen! Vi syns!

20090208

Har varit dålig på att uppdatera min hemsida men dygnet har bara 24 h. Jag åkte ner till Uppsala 29 januari och presenterade mitt examensarbetet " fertilitet och fertilitetsproblem hos tikar av svensk och finsk lapphund". Redovisningen blev godkänd och nu ska arbetet färdigställas, plagiatgranskas, godkännas av eximationspanelen och handlledarna och SEN är jag klar! Arbetet blev betydligt större än vad det var tänkt från början men det brukar väl bli så... Eftermiddagen är vigd åt att skriva på arbetet.

Hemma är det kaotiskt. Unni höglöper och Nimbus gråter... men snart går hon ur höglöpet- bara några dagar kvar nu.

Lilla Yrra tappar tänder så hon snart är tandlös ;o) Hon är en ligist som hittar på bus hela dagarna.

På jobbet har det varit rörigt, vi håller på at flytta in i ny lokaler, sista flyttlassen går i helgen och imorgon är kliniken stängd för att sätta igång på tisdag igen. Spännande! Djurkliniken i Öjebyn

20081228

Vilket underbart väder! -1 och vindstilla. Jag och hundarna var på en skön morgonpromenad i soluppgången. Lilla Yrra har sprungit som en galning och sover nu sött i hallen. Bjuder på en bild från i morse där man ser Unni och Yrra i full fart träna inkallning. Har lagt in några nya bilder på Yrra, som sagt inte värdens enklaste hund att fota då hon aldrig vill vara stilla mer än en sekund i taget ;o)

Bea,Jonte, Nimbus,Yrra och Unni Julafton 2008

20081226

GOD JUL till er alla! Tänk att nu är julen redan förbi. Har haft en härlig jul hemma med familjen. Hundarna har öppnat en massa paket och fått smaka lite av julmaten. Lilla Yrra växer så det knakar, får hoppas att hon slutar växa på höjden snart annars blir det en stor tjej ;o) Idag har hon blivit badad och fönad - hon tyckte att det var ett konstigt påhitt, ffa fönen men fann sig snart. Än så länge tar hon livet med en klackspark. Nyfiken och glad hela tiden, precis som en svensk lapphund ska vara.

Har fått en fin digitalkamera i julklapp så snart kommer förhoppningsvis en massa nya bilder på vovvarna- bara jag får Yrra att stå still mer än en sekund så hon hinner fastna på bild ;o)

Sänder en tanke till Cattlin och Mats på Herding instincts som så tragiskt förlorat Adjak, en hund som vi kommer att minnas länge.

20081210

Några bilder på det lilla yrvädret Yrra som till vardags kallas Puppi (jag vet- inte ett gångbart namn i längden). Låt er inte luras - under den sockersöta ytan bor ett litet vilddjur ;o)

Jag är i Uppsala nu och jobbar på med mitt ex-jobb som jag hoppas ska bli färdigställt inom en snar framtid. Annars inget nytt, åker norrut igen om drygt en vecka- ska bli härligt att komma hem till familjen och till VINTERN!

20081116

Här är en bild på lilla Yrra, det är inte lätt att få en bild på henne! Hon studsar runt och är inte stilla en sekund- förutom då hon sover ;o) I dag har det varit full fart ute på gården i snön. Hon gör sitt bästa för att hinna med de stora hundarna, just nu ligger hon och sover så sött. Får se hur länge det varar?? Bättre bilder kommer förhoppningsvis ;o)

20081115

Idag har lilla Yrra flyttat hem. Det har fungerat hur bra som helst mellan henne, Nimbus och Unni. Hon är en tuff liten tjej ;o) Just nu har hon ätit kvällsmålet, gjort sina behov UTE och ligger nu förnöjt i buren (där Nimbus och Unni inte ryms) och gnagar på en pipleksak. Ska bli spännande att se vad det blir av denna dam. Bilder kommer!

20081104

November och ingen snö. Hösten har varit väldigt mild här uppe i Norrland i år. Kvällarna har varit kalla och klara med underbart vackra norrsken- det är härligt att vara hemma ;o)

Jag har varit "ledig" nu några dagar och jobbat med mitt examensarbete. Enkäterna är nu inkomna och väntar på bearbetning. Vill sända ett stort tack till alla uppfödare av finsk och svensk lapphund som tagit sig tid och fyllt i min enkät! Tack!  Jag har även bearbetat data från registrerngsblanketterna 2000-2007 för båda raserna (det var några stycken! 3 fulla pärmar!) Ska bli spännande att se om jag hittar signifikanta skilnader mellan raserna. Jag börjar jobba igen på torsdag och ska jobba 2,5 v.

Jag ska till Renlundens kennel till helgen och välja min lilla Yrra som sen är leveransklar nästa helg. PRCD- blodproverna är skickade och framkomna till Optigen så nu håller vi tummarna för bra resultat i hela kullen.

Nu ska jag ta ut hundarna på en långprommis :o)

Tjejen med vit bringfläck, 2.5 v gammal

Tjejen med med några vit strån på bringan , 2.5v gammal

20081009

Oj vad tiden går! Jag går 6:e och sista året på veterinärutbildningen och denna termin består av att sammanställa mitt examensarbete samt några enstaka, valfria kurser. Just nu har jag röntgen och UL kurs. Mycket roligt och framförallt lärorikt. Har precis bokat hemresan och åker till mitt kära Norrland nästa fredag. Helt underbart att kunna vara hemma och jobba med arbetet! Saknar mina hundar och min familj hur mycket som helst. Detta blir första hösten på 5 år som jag är hemma- inte helt fel ;o)

Spännande nyheter, det föddes 2 små lapphundsflickor (och 3 pojkar) på Renlundens kennel för 2,5 v sedan. En av tjejerna kommer att flytta hem till oss på Böleknabbens! Vem det blir är inte bestämt ännu. Ena tjejen har några enstaka vita strån och den andra har en vit bringfläck. Bilder ovan som Catrin på Renlundens tagit. Väntar nu tills de ska bli gamla nog så jag kan hälsa på och pussa lite på dem ;o)

20080922

SUCH Hemakas Actra

Fotograf Cattlin Marques

Nimbusdottern Hemakas Actra kan numera titulera sig SUCH då hon knep sitt sista cert i lördags. Ett stort grattis till uppfödarna och ägarna Marie och Henrik på Hemakas Kennel!!!  Har även uppdaterat Hemakas Athos sida.

Renlundens qäisa med tjocka magen i vädret

Har fått mail från Catrin på Renlundens kennel, Renlundens Qäisa är nu väldigt rund om magen så valpar blir det strax,får se om det blir en liten tikvalp till oss på Böleknabbens ;o)

Annars inget nytt,är i Uppsala och jobbar med mitt examensarbete. I dagarna kommer min enkät att gå ut till uppfödare av raserna finsk och svensk lapphund. Jag kommer att åka norrut om drygt 1 v för att jobba några dagar. Det ska bli underbart att komma hem en sväng. Hösten hemma i Norrbotten är bland det vackraste jag vet ;o)

Vackra kor på bete

20080909

Tillbaka i Uppsala igen och nu har jag fått min dator fixad så den fungerar igen - tack Robert!

Har varit hemma i Norrbotten över helgen och det var underbart trots att min envisa förkylning inte helt vill ge med sig. Har gått många långpromenader med hundarna men endast efter vägarna då älgjägarna härjar i skogen nu ;o) Här några fina höstbilder på vår vackra natur.

Ovan en bild på grannens kor som numera betar precis runt vår gård - väldigt rogivande att äta frukost och titta ut på korna och deras nya kalvar.

Unni och Nimbus sommaren 2008

på långprommis med husse och matte i underbart väder

20080828

Nu är jag nere i Uppsala igen och första kursen är startad och snart avslutad för vi har tentamen imorgon. Det är underbart att gå långa promenader men jag kan inte låta bli att tycka att det är äckligt med alla fästingar som tror lurar överallt ;o) Synd att det inte finns fästingmedel för människa- då hade jag varit fullpreppad vid detta laget.

Under nästa vecka hoppas jag komma igång med mitt examensarbete om reproduktion på svensk och finsk lapphund - det ska bli spännande att kunna fördjupa sig i mina 2 favoritämnen - reporduktion och lapphundar ;o)

Nimbus och halva... ja Nimbus ;o)

20080819

Nimbus fäller nu den sista pälsen, borstade ut honom och ja.... ni ser ju hur mycket jag fick bort. Lilla Unni har så gott som fällt klart. Skönt när fällningen är klar och man slipper allt hår ;o) Som lapphundsägaren med en pälshund som lapphunden ändå är har vi det ganska slött. Jag borstar igenom mina hundar 1 gång/v i samband med att jag klipper deras klor. Väldigt enkelt och pälsarna håller sig glansiga och tovfria på detta sätt. Åker till Uppsala på söndag och jag tycker att dagarna rusar fram har inte riktigt förstått att det är skola på måndag ;o)

SUCH Hemakas Athos

20080816

Vart tog sommaren vägen??? Kan inte förstå att vi redan är inne på halva augusti. Skolan börjar igen om drygt 1 v, ska bli kul att träffa alla kompisar och höra vad de har träffat på i sommar då de jobbat som veterinärer samtidigt som det blir trist att lämna alla här hemma.

Bjuder på en bild på ståtlige Nimbussonen SUCH Hemakas Athos- vilken snygging eller hur??!

Unni löper idag på 16:e dagen så snart kommer lugnet att sänka sig över hemmet igen när den farliga tiden är över :o)

 

Renlundens Nimbus på väg till titeln WW-08!

Fotograf: Kjell Svensson

20080723

Idag har Qäisa och Pjesker parats!! Håller tummarna att det blir en söt liten tikvalp till oss. Ska bli så spännande med valp i huset igen. Det är ju 3 år sedan sist- precis lagom länge för att man ska hinna glömma bort hur pass jobbigt egentligen är ;o)

20080720

Nu har jag skaffat mig en ny dator så det innebär att jag kommer att kunna göra uppdateringar ofta och från vilken plats som helst ;o)

Nu har jag jobbat 6 veckor som veterinärvikarie på Djurkliniken i Öjebyn, det är hur roligt som helst. Jag kommer att jobba nästa vecka för att sedan vara ledig en hel vecka- ska bli så skönt!

Jag har provat på att gå med stavar idag för första gången, jobbigt och härligt! Hundarna sprang som tokar efter skogsvägen och var sedan trötta och belåtna.

I fredags var jag och träffade Renlundens Pjesker med familj. Pjesker kommer förhoppningsis att bli pappa till vår blivande valp. Håller tummarna att det blir valpar samt att det blir en tik åt oss. Mamma till valparna kommer att vara Renlunden Qäisa. Denna kombination blir extra rolig för oss då Pjesker är Unnis halvbror medan Qäisa är Nimbus halvsyster- så det blir lite samma blod som på de hundar vi redan har men utan PRCD-PRA ;o) Om allt går som planerat kommer parning att ske under nästa vecka. Leveransen blir först i november, en kall tid att träna rumsrenhet men det passar mig bra då jag kommer att vara hemma och jobba med mitt examensarbete. Vi har planerat att träna lite viltspår med Pjeskers husse och matte- vi har gjort det tidigare och det var jättekul att se hur hundarna jobbar med nosen.

20080706

Nimbus World Winner 2008!

Vilken resa! Det bar av söderut tidigt på fredag morgon, vi som åkte var jag, Bea och Nimbus samt Rikard, Sara och blodhunden Roland. Bilresan ned gick bra och jag, Bea och Nimbus stannade i min lägenhet i Uppsala över natten. Det blev en lite minisemester för mig och Bea, hon hann få en rundtur på veterinärhögskolan med omnejd, tjorva med bussresor samt en shoppingtur på stan.;o)

Lapphundarna gick som första ras på söndagen, jag vet inte exakt hur många lapphundar det blev i slutändan men det var många som var anmälda men inte kom. Nimbus skötte sig utmärkt. Domare tyckte om honom men tyckte att han var lite tjock ;o) Han vann championklassen och tävlan om CACIB så Nimbus kan nu titulera sig:

NORDJV-03 SUCH WW-08 Renlundens Nimbus

Hemresan var spännande med en stor husvagn i släptåg och vi kom fram på kliniken 07.45 måndag morgon- Jag och Bea började jobba 8.00! Vi var lite möra i kroppen efter denna färd men det var det väl värt. Detta blir Nimbus enda utställning för i år och jag tror att det blir hans sista totalt sett men jag kan inte lova nått. Jag tycker ju att det är så roligt med utställningar och allt runt om kring ;o)

Nimbus i bilen på väg ned till Stockholm

En trött Nimbus i bilen på väg hemmåt

20080703

Nu bär det av till WDS 2008!

Nimbus är nu badad inför utställningen, den sista finputsningen gör vi på

lördag. Imorgon kl 05.00 bär det av mot Stockholm. Vi ses!

Jag och Nimbus 20 juni 2008

Midsommarafton och födelsedagsfirande

Igår var det midsommarafton och min födelsedag. Vi firade detta hemma med familj och vänner. Jag jobbar för fullt på kilinken nu som veterinärvikare och stortrivs. Det är alltid mycket att göra så dagarna går jättefort. Våra hundar har det härligt då Pieter är hemma på dagarna- så det är inte många timmar i veckan som de är själva. Unni har snart fällt färdigt och Nibus fäller underullen. Blir spännande att se hur mycket päls han har kvar till utställningen om 2 veckor ;o) Hur det än går på WDS 2008 så kommer det att bli en upplevelse. De svenska lapphundarna slår rekord genom alla tider med sina 89 st anmäld. Jag hoppas att många av Nimbus avkommor kommer att ställas så jag får se hur de har utvecklats.

Jag har bestämt mig för att kastrera Nimbus nu till hösten, det är nog jobbigt varje gång Unni löper och snart kommer förhoppningsvis en tik till och då blir det ännu mer att hålla koll på. Tror att det det blir bäst för alla inblandade. Jag är ändå glad att Nimbus han får 9 valpar innan han fick avelsspärr för sin PRA. Till dagens datum är 6  av dessa höftledsröntgade. 5 av dessa är fria och den sista har C. 8 av valparna är anlagsbärare för PRA och 2 st är affected. Med tanke på att vi vid parningstillfället inte alls vissste att PRA förkom på rasen så blev resultaten bra. Dessutom har en av valparna redan hunnit bli SUCH- Hemakas Athos. Stort grattis till uppfödarna och hans ägare!

Nu är det helg och då är det päls och klovård på mina hundar. Lapphundarna har en väldigt lättskött päls trots att de är "pälshundar" och en ordentlig genomborstning 1 gång/v håller pälsarna fina och tovfria. Jag tycker själv om kortklippta och välvårdade klor så jag klipper även dem varje vecka.

Unni har varit lite öm i öronbasen senaste veckan. Har undersökt ytteröronen med de ser fina ut, ingen tecken på inflammation. Tog in henne på kilinken idag och otoskoperade henne. Trumhinnorna var hela och fina. Vet inte alls vad det kan vara. Början på en media otit? Ska spola ur hennes öron idag och hålla lite extra kolla på henne.

Min lillasyster var förbi igår och då tog vi några kort på bl a på Nimban. Har lagt in några kort som ni kan kika på. Han har blivit väkdigt brun i pälsen nu, som han brukar bli vid fällning.

15 Juni 2008

Det har varit en härlig helg då jag och Pieter har fixat på gården, klippt gräset, trimmat, rensat rabatter mm. Det är underbart att vara hemma ;o)

Hundarna har jag borstat och klippt klor på idag, Nimbus har börjat fälla så vi får se hur mycket päls han har kvar till WDS 2008... Som ni ser har han ganska mycket kvar fortfarande. Kortet ovan tog jag idag. Jag och Bea har varit frisörer idag och rakat ned hennes hund Casper. Han blev så söt. Kika gärna på bildbeviset!

Nimbus dotter Hemakas Actra är röntgad med A-höfter och fria armbågar! Jättekul!

Ville sända ett grattis till Maria och Ola på Skogssamens kennel som fick uppfödningens första CERT, genom S. Nilak, i Vännäs i helgen. Grattis!

Nimbus - linslusen

10 Juni 2008

10 år tillsammans- det är värt att fira!

Idag firar jag och Pieter 10 år tillsammans. Jag har börjat jobba nu, under lunchen överraskade Pieter mig och mina arbetskamrater med en smarrig tårta dagen till ära. Efter middagen gick jag och Pieter ut med hundarna på kvällens långpromenad och kom hem till en överaskning. Barnen hade pyntat köket med ballonger och serpentiner, blommor stod på bordet och det var framdukat färska jordgubbar och grädde *mums*. Barnen är underbara! Överaskningarna var inte slut utan även sovrummet var fixat med blommor och choklad på sängen och en massa tända ljus- kändes som om vi hamnat i bröllopssviten ;o)

6 Juni 2008

Vilken underbar tid att vara ledig - nu har sommaren kommit till Lillpite ;o)

Det är så varmt på dagarna att vi måste lägga våra långpromenader med hundarna till tidig morgon och sen kväll. Unni springer som en tok i skogen medan Nimbus tar det lite lugnare. Idag hade vi tänkt åka ut med båten hela familjen för att grilla men vi får se om det blir tillräckligt varmt för en sådan utflykt. Blir det inte en båttur så packar vi in oss i bilen och åker helt enkelt bara och grillar.

Nu har jag sommarlov och har klarat 5:e året på veterinärutbildningen, till hösten blir det några mindre kurser samt att göra mitt examensarbete som kommer att handla om LAPPHUNDAR ;o) Jag har gjort planen klar samt fått den godkänd av examinatorpanelen. Jag kommer att presentera syfte med arbetet osv lite senare men det kommer att handla om reproduktion på svensk och finsk lapphund. Jag kommer att behöva hjälp från uppfödare på dessa raser för att få in tillräcklig information men som sagt mer info kommer lite senare - både här och på lapphundklubbens hemsida.

Jag har nu laddat hem bilder som min syster tog på hundarna i maj.

Examen 5 juni 2008

Idag har det varit examen för barnen. Vi har varit i kyrkan och sedan avslutat dagen på svensbyliden med fika i den vackra miljön. Vädret idag var det bästa examensvädret på många år så det var extra kul. Har lagt ut några bilder på barnen från idag.

Nimbus och Unni maj -08

10 Maj 2008

Våren är här! Nu är snön ett minne blott, rabatterna har jag rensat och gården är nästan färdigkrattad - det är en härlig tid nu. Jag är lite irriterad på mina annars så lydiga hundar, någon utav dem- jag vet inte vem- "hjälper" matte att "luckra upp" i rabatterna. Suck! det ligger vårlökar lite huller om buller nu.

Unni har börjat fälla vinterpälsen så snart har vi heltäckningsmatta i huset ;o). Håller tummarna att Nimbus behåller kostymen på fram till WDS 2008 i juli, titta på honom! Vilken krage han har min vackra pojke ;o)

Igår hade vi främmande hela dagen, bla annat var Ida och Erika hos oss. Ida hade köpt en ny system-digitalkamera så hon fotade en massa bilder på hundarna. Uppdaterar senare när jag har tankat hemma alla, det blev några stycken! . Ovan ett kort på hundarna- fotograf Ida Berglundh

Har uppdaterat med några bilder från 1 maj då vi var ute hela familjen och grillade, underbart skönt för både folk och fä ;o)

1 Maj 2008

Nu är våren kommen även i Norrbotten, vilka härliga dagar vi har haft hela familjen! Jag hade min DVO-vecka här hemma hos distriktsveterinärerna på Grans och fick följa med dem ut på resor i några dagar- det var spännande och lärorikt. Jag har insett att jag tycker att det är roligt att jobba med både smådjur och stordjur, ska bli spännande att se vad det blir efter min examen.

Igår var det valborgs som firades hemma med hela familjen och goda vänners sällskap, vädret var underbart och hundarna låg ute på gården och hade det skönt hela dagen.

Igår var vi även förbi renlundens kennel och tittade på nytillskotten Bira och X-it. Jag tror minsann att Pieter blev lite valpsjuk när han höll i lille kubiken X-it ;o)

Idag bär det ut i skogen med hundar och barnen för att grilla lite korv och njuta av vårsolen och ledigheten.

Har lagt in 2 nya bilder på hundarna som Pieter tog igår- det finns inget vackrare än svenska lapphundar ;o)

Jag och Bea kommer att åka ned till WDS 2008 i juli med Nimbus, vi kommer att åka tillsammans med Inger från Sidmarkens och Catrin från Renlundens. Det kommer ca 20 000 hundar från hela världen till Stockholm så det kommer att bli en hundupplevelse utan dess like, hoppas att det är många vackra svenska lapphundar som kommer dit och gör bra reklam för rasen.

29 Mars 2008

Oj vad fort tiden har gått, imorgon åker vi ned till Uppsala igen. Ska bli spännande att se hur långt våren hunnit där nere. Här hemma har det inte hänt så mycket, jag har försökt att plugga ikapp det jag missade när jag hade influensan men det verkar bli knappt, tur att Pieter kör ned så jag kan läsa lite under nedresan också.

Har varit en sväng till Ola och Maria på skogssamens kennel och pussat lite på deras söta lapphundsvalpar- vilken tur att alla är tingade, de var farligt söta! Unni och Nimbus nosade nyfiket på våra kläder när vi kom hem, ska bli spännande att se vad våra vovvar tycker när det kommer ett lite busfrö hem till oss. Min gissning är att Unni kommer att vara lektant medan Nimbus kommer att hålla sig på behörigt avstånd när valpen är som busigast. Vi får se hur det blir ;o)

Har lagt in ett par nya kort under familjen.

Unni och Nimbus, snälla hundar som aaaaldrig skulle bråka ;o)

24 Mars 2008

Nu är det påsk och våren kommer med stormsteg. Snön ligger gnistande vit, solen skiner från en klarblå himmel - precis som det ska göra vid påsk. Jag har varit hemma ett tag nu, först har jag jobbat 4 dagar på djurkliniken sen åkte jag på en ordentlig influensa som jag inte riktigt hämtat mig från ännu. Ska försöka ta tag i pluggandet idag men det känns tungt - jag hatar att vara sjuk. Har suttit ute en stund i solen medan hundarna busat på gården, de är som småsyskon- busar och bråkar om vart annat. Försökta ta några kort men det var nästan omöjligt, lägger in ett där då båda sitter och ser vääääääääldigt oskyldiga ut ;o)

Jag,Pieter och hundarna åker ned till Uppsala på söndag, det ska bli så skönt att ha sällskap i bilen, dessutom var det ett tag sedan Pieter var nere i Uppsala så det var dags ;o) Hoppas att jag mår lite bättre senare idag för det känns som sånt slöseri att inte gå på långprommis med hundarna en dag som denna - jag önskar ni alla kunde se vårt vackra väder!

Nu så.. har tagit 2 kort från gården, ett från framsidan och ett från baksidan upp mot skogen hoppas att det syns vilket underbart väder vi har. Tänk då att det är -7 grader, vindstilla och fåglarna kvittrar ;o)

Som jag säkert nämt tidigare ska vi utöka antalet hundar här på kenneln. Nimbus och Unni är våra ögonstenar men ingen utav dem får gå i avel då de är homozygoter för prcd-PRA. Som det verkar så kommer det att flytta in en liten tikvalp hos oss i slutet av detta år- om allt går som planerat vill säga. Skulle vara skönt att skaffa valp just då för jag kommer att jobba med mitt examensarbete under hösten och ha mycket egen tid/ jobba hemmifrån. Vi får se hur det blir!

EN GLAD PÅSK ÖNSKAR VI ALLA!!

Unni 2 år och 8 mån, Mammas sötaste tjej ;o)

25 Januari 2008

Det är så skönt att vara helt ledig, inget plugg och ingen skola. Kommer knappt ihåg när det var så här senast. Idag har det varit -8 grader och sol. Ovan ett kort på lilla Unni som jag tog idag. Annars inget nytt. Jag och Unni åker till Uppsala igen på söndag men vi kommer hem igen om 6 v för ett långt och härligt påsklov.

Jag ser med glädje att det är många valpkullar på gång nu- hoppas att det blir många svarta lappetussar i varje kull. Alla har vi våra ämnesområden som ligger oss närmast hjärtat. Mitt största intresse på utbildningen är reproduktion på hund, naturligtvis med extra intresse på den svenska lapphunden ;o) Jag kommer att göra mitt examensarbete inom detta område, som det verkar just nu kommer alla våra 3 lapphundsraser att ingå i mitt arbete men med fokus på den svenska lapphunden. Initialt ville jag göra mitt arbete om PRA på svensk lapphund men de ekonomiska resurserna var så begränsade att resultaten jag skulle kunna komma fram till inte skulle vara signifikanta och då tycker jag att det hela faller. Jag vill göra ett arbete som kan gagna min ras samtidigt som jag kan lära mig mer- jag tror och hoppas att reproduktionsarbetet kommer att göra just detta. Mer info om detta senare.

23 Januari 2008

Vilken underbar dag! -12grader, klarblå himmel med strålande sol, vit ren snö så långt ögat kan nå. Det är så vackert här hemma i Pite. Jag och hundarna har varit ute på en riktig långprommis nu på morgonen så nu sover de förnöjt under mitt skrivbord.Unni har börjat att löpa idag så det är tur att hon ska följa med mig ned till uppsala nu på söndag. Några valpar vill vi inte ha ;o) Jag har lagt ut några bilder från idag.

Fick ett glädjande besked att Nimbus blev 2:a bästa hane 2007! Min vackra pojke! Vi har bara ställt honom 4 ggr under året så jag är mer än nöjd ;o) Snart är det dags för att planera sommmarens utställningar. Det blir inte så många men några ska vi väl hinna med. Unnis nya handler är Bea så det ska bli spännande att se tjejerna tillsammans i ringen.

5 Januari  2008

Nu har det nya året börjat och till min glädje visade termometern -16,5 i morse. Äntligen riktigt vinterväder, tyvärr så lyser snön med sin frånvaro och vi får nöja oss med några ynka cm. Men men än är inte vintern över. Har nu varit hemma i Norrland i 2 v, åker tillbaka söderut i morgon så det ska bli spännande att se om vi har snö eller ej i Uppsala. Hundarna sprang som tokar på promenaden i morse- ovan några bilder.

Nimbus kommer att ögonlysas i februari- då har det gått 1 år sedan sist. Är lite nervös - som alltid. Håller tummarna att allt ser bra ut.