Avelsmål


Den svenska lapphunden är en urnordisk spets som är något under medelstorlek. Den är en av våra national raser och enligt mig den främsta av dem alla. Lapphunden har varit samernas trogna tjänare och fungerat som vall-, jakt-, och vakthund i många hundra år.

Lapphundens ursprungliga användningsområden måste tas hänsyn till i avelsarbetet. Dagens lapphund ska vara byggd så att den skulle klara av sina förfäders jobb.

                 

Mina främsta avelsmål är att föda upp friska och sunda hundar med bra mentalitet. En lapphund ska vara glad,nyfiken och tycka om människor. Hundarna ska väl överensstämma med rasstandarden och ha en funktionell exteriör. Med lapphundens tidigare jobb som renvallare i åtanke förstår man hur viktigt det är med bra exteriör och rörelser. En välbyggd lapphund flyter med lätthet fram i skog och mark.

Lapphunden är en numerärt liten ras därför kommer jag att undvika inavel/linjeavel i mina kombinationer.

För att mina avelsmål ska bli verklighet utvärderar jag mina avelsdjur ordentligt.

Utvärderingen av våra valpar är mycket viktig för framtida avelsarbete därför vill jag att mina valpköpare höftledsröntgar sina hundar vid 1,5-2 års ålder. Det vore extra roligt om valparna visades på utställning, tränade lydnad/agility/bruks eller mentaltestades. Jag hoppas på en nära kontakt mellan mig och mina valpköpare och att ni känner att ni kan vända er till mig med frågor och funderingar.