Nyheter och uppdateringar 2011

20111228

Söta Böleknabbens Miss Mila som blev bästa tik i Bryssel

20111219

Nu är det snart jul och snön har nu kommit på allvar. Hundarna gillar snön men ännu har den riktiga kylan inte kommit.

Jag har fått rapport från Frankrike. Miss Milas matte Vanessa berättar att Mila har varit på utställning i Bryssel och blev bästa tik! Jag har ännu inte fått bilder eller kritik men hoppas få det snart.

Jag har uppdaterat Mysige Murjeks sida men ett nytt foto, han är en stilig ung kille =)

Nu går vi mest i väntans tider, vi får se när Puppi behagar börja löpa - enligt beräkningarna bör det ske i januari =)

Jag önskar er alla en God Jul och Gott Nytt År!

Vackra Puppi i utställningsringen då hon tog sitt 3:e cert och blev champion!

SE UCH Renlundens Yrra

20111211

Nu är jag och Puppi nyss hemkommna från utställningen i Stockholm, det har varit en lång men trevlig resa med familjen Laitamaa och deras hundar och bäst av allt: Puppi tog cert och blev därmed Svensk Utställningschampion! Jag är så nöjd med min lilla tjej som har haft en bra säsong i år- 3 utställningar med 3 raka cert, bra kritik och hård konkurrans om alla certen. Nu är det skönt att vara hemma igen, det tar på krafterna att åka 180 mil i bil på en helg.

I samband med denna utställning hade vi ett uppfödarmöte som var intressant och som jag tror kommer att ge oss uppfödare medel att alla jobba tillsammans för vår underbara ras.

 

En busig Unni i frostbeklädd trädgård


20111123

Igår kom jag hem från en härlig minisemester i Spanien, det var underbart att bara slappa och vara ledig. Jag och min lillasyster hade en underbar vecka, många skratt och fina platser hann vi besöka. Nu är batterierna laddade för vardag och jobb.

Unni fäller päls som bara den just nu, ska bada henne i helgen för att få bort det sista, Nimbus har i stort sett fällt färdigt och Puppis päls är på utväxt sedan valpkullen i våras. Även Puppi ska badas inför utställningen som är om ca 2 v. Vi får hoppas att vädret fortsätter att vara milt då vi ska bila ned till Stockholm. Mila ska ställas ut igen under december- ska bli spännande att se hur det går för tjejen.

Jag längtar så till den planerade valpkullen! Vi får hoppas att det kommer att födas nya Böleknabbare våren 2012 =)

 

Söta Unni-Bunni =)

   20111113

Idag har jag uppdaterat valpsidan med information om den planerade valpkullen. Stilige SE UCH Cahppes Izor är den tilltänkta hanhunden. En spännande kombination som jag ser fram emot!

20111111

Idag vlev det klart! Nu är det bestäm vilken hanhund som (förhoppningsvis) kommer att bli pappa till nästa kull valpar här på kenneln! Jag ser verkligen fram emot denna kombination som har potential att blir riktigt bra, en kombination med både beauty & brain =) Hanhunden har jag träffat flera gånger och han utmärker sig direkt. Det är inte hans stiliga yttre som jag fastnat för utan hans frimodiga och härliga mentalitet. Inavelgraden är låg och exeriört tror jag verkligen på denna kombinaton. Planen är att spara en tikvalp från denna  kull. Mer info kommer snart =)

En söt liten böleknabare från vår M-kull

 

20111102

Har uppdaterat Miss Milas sida med nya bilder. Hon är en en lovande ung tjej - det ska bli spännade att följa hennes utveckling. Tack matte Vanessa för bilder och uppdateringar! Bjuder på en söt bild nedan =)

.

Söta Miss Mila! Söt som socker! 7 mån gammal på denna bild

20111031

Böleknabbens Miss Mila har debuterat i utställningsringen med lysande resultat!

Matte Vanessa har ställt ut Mila i valpklass i Belgien på Luevarden Internationella utställning. Mila hade skött sig perfekt i ringen och domaren  Peper blev förtjust i henne. Han tyckte att hon var mycket vacker men att hon inte fick växa mera (är 46 cm), hon hade ett perfekt huvud med utmärkta proportioner, vackra ögon och bra stop. Utmärkta tänder, pigmentering, viklar, svans och päls. Utmärkt temperament. Både jag och matte Vanessa är väldigt stolta över lilla Mila. Mila blev bästa valp och placerade sig som BIS 3 valp i stora ringen (av ca 30 BIR valpar)!!!

Matte har lovat mig nya bilder på stora damen (som inte får bli större nu) men jag passar på att bjuda men en bild som är ett par veckor gammal nedan.

Böleknabbens Miss Mila

Jag väntar på besök från Maffige Mikko med familj- det ska bli så trevligt att träffa dem igen och se hur killen vuxit sedan vi träffades senast. Jag har fått berättat att Mr Moss numera är stora pojken och lyfter på benet när han ska vattna lyktstolparna nere i Lund. Mysige Murjek gör skäl för sitt namn och myser gärna med matte och husse i säng och soffan (precis som mamma Puppi) berättar hans matte.

Idag har jag anmält Puppi till utställningen i Stockholm i december. Vi har ett viktigt uppfödarmöte i samband med utställningen så när jag ändå ska åka ned passar jag på att ställa Puppi för tredje gången denna säsong =)

Idag har jag fått hem den nya och fina biabädden samt utställningsburen som jag beställt. Biabädden är redan provlegad av samtliga hundar men jag tror nog att det är Unni som är allra gladast över den - hon älskar att ligga mjukt och skönt lilla Unni- Bunni =)

 

20111016

Nu har jag kommit hem från resan i Skåne. Kursen var mycket givande och intressant. Under lördagen tog jag tåget till Lund och hälsade på Mr Moss och hans matte Margareta. Det var jättekul att träffa dem och tiden gick alldeles för fort. Dennis har vuxit upp och blivit en härlig ung kille på 7 månader. Det var full fart och bus hela tiden så bildernas kvalité blev sisådär =) Han har sin mors mysiga temperament, mörka fin ögon, komplett saxbett, kulorna på plats och mäter redan 47-48 cm i manken. En lovande ung kille- det ska bli spännande att se hur han utvecklas framöver. Bjuder på några bilder under hans egna sida.

När jag ändå var nere i Skåne passade jag på att hälsa på Stine och Jens som tidigare jobbat på djurkliniken - det var riktigt trevligt att träffa dem, deras barn och se deras fina hus på landet.

Nu laddar jag för en ny arbetsvecka =)

En busig Dennis sitter stilla några sekunder =)

Böleknabbens Mr Moss 7 månader

 

20111010

Oj vilken helg! Nu har vi kommit hem från utställningshelgen i Sundsvall, den enda utställning som vi har deltagit på detta år och jag är överlycklig över resultatet. Puppi tog hem tik-certet båda dagarna samt blev 4:e bästa tik både lördag och söndag i en stenhård konkurrans. Puppi skötte sig bra i ringen och med domarna både under lördagen d å vi var inomhus och på söndagen då vi var ute i kylan. Hon visade sig som aldrig förr och jag är så stolt över min lilla tjej. Pupp är sedan tidigare utställd sparsamt och har som sämst fått första-pris med Hp. Nu behöver hon bara ett cert till för att kunna tiulera sig SE UCH =)

Hon fick bra kritik båda dagarna och hon har verkligen återhämtat sig bra efter sin valpkull som snart fyller 7 månader.

20111008 SKK´s Int utst. Domare Britta Roos-Börjeson

Vältypad 3-årig som visas i utmärkt kondition både vad gäller muskler och päls. Vacker siluett. Utmärkt byggt huvud. Ljusa ögon stör. Välvinklad fram och bak. Godtagbara rörelser fram och bak

Excellent, plac 1, CK, CERT, Btkl 4

20111009 SLK Domare Leila Kärkäs

Excellent type and proportions. Very good head with good stop. Widely set ears. Eyes should be darker. Well angulated. Strong body and strong forechest. Lovely neck and topline. Moves very well. Coat OK. Nice temperament.

Excellent, plac 1, CK, CERT, Btkl 4

20111002

Nu skiner solen för andra dagen i rad! Vi har inte blivit bortskämda med sol denna höst.

Idag har jag borstat samt klippt klor på hundarna och Nimbus är badad och fönad. Det tar så lång tid om jag skulle bada alla 3 att jag får ta dem en i sänder för att inte bli helt slut i ryggen =)

Nu har jag fått anmälnngssiffrorna till Sundsvall. 27 SLH anmälda till SKK´s utställning på lördagen och hela 36 vuxna anmälda på SLK´s utställning under söndagen! Fina anmälnngssiffror! Det ska bli så härligt att i lugn och ro kunna titta på alla nya och gamla hundar inom rasen, det är väldigt skönt att bara ha en egen hund att ställa. Puppis päls är på väg tillbaka men den är långti från vad den brukar vara vilket dock är normalt efter en valpkull. Så nu till helgen bär det av till Sundsvall med familjen Laitamaa och deras 3 hundar från Sidmarkens kennel.

Helgen efter detta åkar jag till Skåne på kurs och ska träffa Böleknabbens Mr Moss med matte Margareta. Det ska bli så spännande!

 

Vackra Böleknabbens Miss Mila

6 månader och redan ett sådant huvud!

20110922

Hösten är här och regnet öser ned sedan några veckor tillbaka. Jag längtar efter den höst vi brukar ha här upp i norr med soliga dagar, vackra färger och klar luft. Det blir mycket mys inne med hundarna som gillar att antalet tuggben ökat i frekvens sista tiden =)

Jag har fått mail och bilder från mina härliga valpköpare, Puppis valpar verkar utvecklas till unga hundar med en härlig mentalitet. Just nu är de 6 månader och är i vad jag brukar kalla "fulåldern" där det mesta bli långt (nos, öron och ben) men av de blider jag har fått verkar de klara även denna ålder bra =)  Här finns bilder på Miss Mila och Mysige Murjek.

Jag har uppdaterat deras sidor med nya bilder. Om några veckor kommer jag att få träffa Mr Moss (Dennis) som bor i Lund - det kommer att bli så roligt och spännande. Jag lovar att ta med kameran och får försöka ta några fina bilder på prinsen. Om allt går som planerat kommer jag även att träffa Maffige Mikko med familj snart - ska bli så roligt att se dem igen.

Idag fyller min goa och härliga Puppi 3 år! Tiden går så fort och ibland har jag svårt att förstå att hon blivit så stor och redan haft sin första valpkull. Puppi är en sån härlig tik som älskar alla människor hon träffar och alltid är glad och positiv. Helst skulle hon nog vara med mig hela tiden och allra bäst mår hon när hon får sova med mig i sängen =) Hon har inte så mycket erfarenhet av utställningar så det ska bli spännande att se om hon klarar av att koncentrera sig på mig i ringen i Sundsvall eller ej. Det får gå som det går, jag ser det som en träning och huvudsaken är att hon ha roligt i ringen. Rutinen kommer senare =)

 

Unni och Puppi sommaren 2011

Mattes vackra tjejer =)

 

20110908

Nu är det klart att jag ska åka på kurs, en 2 dagars kurs i "akut buk" på hund och katt. Kursen är i Helsingborg, tror aldrig jag har varit så långt söderut förut! I närheten bor Böleknabbens Mr Moss "Dennis" med sin matte så jag måste givetvis passa på att hälsa på dem när jag ändå är i närheten. Det ska bli så spännand att se prinsen live! Matte Margareta är så duktig på att messa och ringa och berätta hur det går. Jag kommer givetvis att ta med kameran så ni får se grabben som verkar lovande med små, fina öron och kolsvarta ögon =) Jag kommer att vara "där nere" 13-16/10, ska bli spännande och intressant, hoppas bara jag förstår föreläsarna och att de inte pratar allför bred skånska =)

Annars är det inte så mycket nytt, härnäst är det utställningen i Sundsvall som hägrar, hoppas på fina anmälningssiffror för de svenska lapphundarna och att domarna är duktiga på rasen. Båda är helt nya för mig så det kan gå hur som helst. Puppis päls kommer sakta men säkert tillbaka efter den ordentliga urfällningen men fullpälsad kommer hon nog först att vara till vintern.

Renlundens Yrra "Puppi" på utställning som junior

Hon har tyvärr betydligt mindre päls idag

20110818

Hösten har kommit och regnet öser ned sedan några dagar tillbaka. Hundarna har fått en massa nya tuggben och leksaker att sysselsätta sig med inomhus tills vädret blir lite bättre. Varken jag eller hundarna gillar regn och rusk. Tikarna höglöper och Nimbus kommer nog allt ihåg vad det betyder trots att kulorna nu är borta, alltså hålls Nimbus och tikarna separerade för att det ska vara lugnast. Dock är det stor skillnad på hans stressnivå motför innan han var kastrerad, han äter maten me god aptit och gråter inte av längtan.

Årets enda hundutställning är nu bokad =) Puppi ska ställas i Sundsvall 8+9 oktober. Det ska bli så roligt att ställa ut igen - känns som om det är år sedan sist! Puppi har dock inte så mycket hår nu efter valpkullen så vi åker ned med tanken att dt blir bra ringträning för Puppan och trevligt för mig att träffa lapphundsfolk och se alla nya hundar =) Jag kommer att samåka med familjen Laitamaa och deras hundar från Sidmarkens Kennel, blir trevligt att ha sällskap då resan är 100 mil tur och retur =)

 

20110807

Nu har även Puppi börjat att löpa så det blir spännande att se hur Nimbus reagerar då tikarna går in i höglöpning. Jag hoppas att han kommer att ta det med ro men han har ju parat tidigare och brukar ha det jobbigt just under höglöpet så vi får se hur mycket han "minns"  nu när han är kastrerad.

Jag är så nöjd med valparna i Puppis förra kull (M-kullen), de verkar utvecklas till hundar med en härlig mentalitet, än är de så pass unga att det är svårt att sia hur de slutligen blir exteriört men jag tycker att samtliga är rastypiska. Jag vet att Maffige Mikko kommer att visas på utställning till sommaren 2012moch hoppas att även de andra ska få visa upp sig i vänstervarv =)

Jag har beslutat att Puppi ska få sin andra kull nästa sommar innan det är avelstopp och utvärdering av valparna. Jag har några hanhundar som är intressanta och en mer än de andra- vi får se vem det blir som ska få bli pappa till nästa gäng Böleknabbare =) Vi får hoppas att det blir valpar och att det föds en tik som kan stanna kvar på kenneln =)

 

 

Böleknabbens Mysige Murjek (Grafit) med sina kompisar som också gillar att bada =)

20110804

Nu löper både Unni och Puppi och Nimbus.... ja han har skaffat sig andra intressen =) Helt underbart! Förstår inte varför jag inte kastrerat honom tidigare, för hans skull! Prostatan är nu normalstor och Nimbus har läkt fin efter operationen. Nu återstår det att se hur han reagerar då de går in i höglöpningen här hemma, hoppas den passerar omärkt förbi!

Jag har fått härliga bilder på Mysige Murjek " Grafit" som nu är 4,5 månad. Det verkar som om hela M- kullen älskar vatten, har en massa bilder på blöta och lyckliga lapphundsvalpar =) Mamma Puppi älskar vatten så det verkar vara ett dominant anlag =)

Har börjat om att jobba igen, roligt men tufft att komma upp på morgonen samt att komma isäng på kvällen. Har lyckats att vända på dygnet ordentligt under min semester.

 

En trött Mikko som lagt sig för att vila i den svalkande sanden, nyvaken och söt =)

20110723

Idag har jag och Pieter varit upp till Vuollerim och träffat familjen Eriksson som äger Maffige Mikko. Det var en härlig dag med god mat och trevligt sällskap =) Mikko har vuxit och blivit en härlig, ung kille som med en underbar mentalitet Jag tycker att han verkar lovande exteriört och rör sig med ett härligt steg. Jag tror han kände igen oss, det var ett kärt återseende. Han har fått det så bra hos sin nya familj och verkar njuta av livet. Jag tog några foton på honom idag, sötnosen som hade gluggar lite här och där pga tandlossningen =) Planer finns nu att han ska visas på utställning nästa sommar, ska bli spännande att se hur det går för honom.

 

20110717

Jag har fått mail med uppdatering om Miss Mila i Frankrike och hon verkar trivas som fisken i vattnet =) Hon växer och verkar bli en stor tjej med en härlig benstomme, hoppas bara att hon ställer öronen snart. Matte Vanessa säger att de ena dagen är uppe för att sedan hänga igen så det verkar vara på gång. Uppdaterat med några bilder på Miss Mila.

 

Puppi, Unni & Nimbus idag

Puppi är fin trots att hon är helt naken efter valpkullen

Bus!

20110711

Idag har det varit en lugn och skön dag, klippt hundarnas klor på morgonen och sedan varit ute på gården med hundarna och tagit några kort. Nimbus är pigg och nu helt återställd efter operationen. Puppi fortsätter att fälla och är nu helt naken =)

Har pga valpkullen inte varit på någon utställning i år men funderar på att ställa Puppi i Sundsvall i Oktober om hon lyckats få tillbaka lite av sin päls.

Har semester och njuter av att var ledig. Vi planerar att åka upp till Voullerim och hälsa på Maffige Mikko med familj nästa vecka. Ska bli så spännande att träffa honom igen. Tar med kameran så ni får se hur han ser ut. Igår blev mina små 4 månader - oj vad tiden går fort!

 

20110702

Idag har jag uppdaterat med några nya bilder på Miss Mila, Maffige Mikko samt Mysige Murjek (Grafit). Matte till Mr Moss (Dennis) har också vart bra på att skicka bilder och uppdateringar men jag har inte lyckats få in bilderna till datorn utan att de blir för små och gryniga. Dennis ser riktigt lovande ut och har små, fina öron som stått länge nu. Samltiga valpar verkar ha en underbar mentalitet och det är ju det allra viktigaste, det ska bli spännande att se hur de utvecklas mina små. Nu när jag har semester hoppas jag kunna hälsa på några av dem i alla fall. Miss Mila har jag planerat att hälsa på nästa sommar - det är ju en bit till Frankrike =)

Nimbus mår bra efter operationen men tycker att kragen är ett jobbigt påhitt! Nu sover alla 3 hundar i köket och lugnet råder i stugan.

 

Jag, Nimbus (som knappt syns under duken) & narkossköterska Linda Grimm

under dagens operation

20110701

Idag jobbade jag sista dagen så nu har jag SEMESTER! Helt underbart att vara ledig i 4 härliga veckor =)

Idag kastrerade jag även Nimbus så han ligger just nu och sover gott i sitt morfinrus i hallen, det kommer att bli så skönt för honom nu när tikarna löper och han inte behöver stessas över detta men lite synd är det om min lilla pojke tills såret har läkt och han slipper tratten..

Jag är så glad över alla mina valpköpare som hör av sig och sänder bilder till mig. Har sett flera av valparna som badar och det verkar som om många av dem gillar vatten vilket inte är helt självklart om man är en lapphund =) Puppi älskar också vatten och hjälper gärna till på kvällarna då blommorna ska vattnas ute, brukar sluta med en nöjd och blöt Puppi =)

Nu ska hemsidan uppdateras men det får bli under helgen då jag har bättre med tid. Bjuder på en bild från Nimbus operation idag. Mammas pojke!

 

2011-05-29

Oj vad Puppi fäller efter sin valpkull. Vid borstningen förra veckan lossade knappt någon päls så döm min förvåning när ALL underull lossnade vid helgens borstning och kloklippning. Hårberget var inte litet när alla 3 hundar var genomborstade... Igår badades Puppi och jag upptäckte en fördel med att hon totalt saknade all underull - det gick väldigt fort att föna henne torr =)

Idag har jag lagt ut några nya bilder på Mikko och Mila som jag fått av mina snälla valpköpare =)

Nu är det 5 arbetsveckor till semestern, det ska bli så skönt att vara helledig i 4 veckor, underbart och välbehövligt. Har en massa saker som ska fixas på huset och på gården men ska försöka att göra lite på de helger som är kvar så semstern inte bara blir en massa måsten =)

 

2011-05-20

Idag har jag ordnat så att valparna får en egen sida, så nu vill jag har en MASSA bilder på de små =)

I helgen är det utställning i Sjulnäs och Munkund men jag kommer att missa detta då jag lovat att jag ska jobba som besiktningsveterinär på SKK utställningen både lördag och söndag. Jag vet inte vilken tid som lapphundarna går så jag kanske hinner se lite av bedömningen om jag har tur =)

Snart är sommaren här och jag längtar till semestern hur roligt jobb jag än har så är det skönt att vara helt ledig ibland också =)

 

Jag & Maffige Mikko en mysig herre som gillar pussar =)

2011-05-17

Nu har alla valparna flyttat till sina nya hem, de är saknade vill jag lova! Jag önskar deras nya familjer lycka till och påminner än en gång att jag alltid finns här för dem. "Dygnet-runt-jour" ingår i köpet av dessa guldklimpar =)

Valpbloggen - följ de kommande små Böleknabbarnas start i livet

Jobbigt att bli fotograferad tycker Miss Mila 1/5-2011

2011-05-01

Nu är alla 4 valparna tingade och jag är övertygad om att de kommer till härliga familjer. Nya bilder finns på valpbloggen. Jag väntar fortfarande på blodprovssvaren från Optigen men det är bara 6 dagar sedan proverna skickades så jag få nog helt enkelt vänta lite till. Bjuder idag på en bild av Miss Mila som visar att fotografering är TRÅKIGT! =)

Miss Mila och min mamma myser 2011-04-25

 

Nimbus på bryggan 2011-04-24

2011-04-24

Igår var en underbar dag. Solen sken och hela familjen var ledig och samlad. Vi började med att åka ut i skogen för att grilla korv och bara njuta av naturen och solen. Vi hittade en ny grilplats vid en liten tjärn en bra bit från vägen i en liten by som heter Krokaträsk. Nimbus följde med medan tjejerna och valparna stannade hemma. Nimbus njöt i fulla drag att få följa med ensammen. Under eftermiddagen åkte jag och Bea in till Staden och hälsade på min farmor, vi spelade kort och satt ute på balkonen och njöt av solen. Väl hemma så tog vi itu med de smä. Badade dem, fönade och borstade samt klippt deras klor så nu är de rena och fina mina små =)

 

Böleknabbens Mr Moss och Mysige Murjek

2011-04-16

 

20110409

Idag har valparna fått en ny hage nere på första planet i huset. Korkmatta är utlagd samt nya kompostgaller inköpta. Badning, kloklippning samt fotografering har varit dagens bestyr. Se de nya bilderna i valpbloggen =)

Tiken 18 dygn gammal =)

20110402

Valparna växer och frodas, idag är de 18 dygn gamla - kika gärna in på valpbloggen som uppdateras oftare.

 

20110315

Valparna har kommit! Blev snabbare än beräknat men hela förlossningen gick bra och 4 pigga valpar föddes på 2h. Nu pustar Puppi och hennes barn ut i en renbäddad valplåda. 3 hanhundar och 1 tik blev det, tiken är helsvar medan pojkarna har små vita tecken på bröstet. Valpana vägde mellan 270-300g

20110314

Har jobbat halva dagen då jag haft dygnet-runt- jouren i helgen, blev mycket jobb som vanligt och med endast 3 h sömn var jag väldigt trött i morse då jag åkte till jobbet. Idag börja jag tempa Puppi för att se när förlossningen är på gång. Har rakat hennes mage, fixat klart i valpningsrummet så nu är det bara att vänta =) Bjuder på 2 bilder från idag på den blivande mamman.

 

20110312

Puppis mage fortsätter att växa, idag väger hon 20,6 kg! Hon är pigg och har fortfarande en en mycket god aptit. 4 små valpar växer i hennes mage, ca 1 v kvar nu till beräknad nedkomst =)

4 valpar, idag 55 dygn gamla =)

20110307

Igår kände jag en liten valp som sparkade i Puppis mage =) Puppi äter och är hungrig hela tiden, jag samlar på mig mer och mer tidningar från alla snälla vänner så snart har jag en ansenlig samling =)

Bjuder på en porträtt bild av Nimbus nedan som togs förra veckan, 8 år men fortfarande stilig som få enligt matte. Fotograf Linda Grimm

NORD JV-03 SEUCH WW-08 Renlundens Nilmbus

8 år och vacker som få =)

20110306

Nedräkningen fortsätter, nu är det 2 v kvar till beräknad förlossning för Puppi. Magen är stor men jag tror inte att det är någon jättekull där inne.. blir spännande att se hur många de är, vilket kön och naturligtvis om de är pigga och friska. Valplådan är nu byggd och på plats i stora alkoven, nu måste jag bara fixa korkmatta eller liknande att lägga under för att skydda trägolvet.  Bjuder på några bilder från igår nedan =)

Puppi och Jonte myser på golvet i Köket, magen är rund nu i 7:e veckan

Puppi & Jonte

Nya valplådan =)

 

20110226

Lördag. Jag är ledig, solen skiner och det är bara 3 minusgrader ute! En underbar dag. Idag blir det att göra iordning stora alkoven uppe till valprum för Puppi och de kommande små =) Måste en sväng till staden för att göra någa inhandlingar först. Hundarna har varit ute hela förmiddagen på gården och myst av solen och värmen. Letade kameran men insåg att den är kvar på jobbet- typiskt! Nåja, bjuder på en bild av Puppis växade mage istället, den är tagen med kameramobilen så kvalitén är inte den bästa tyvärr. Ska passa på att gå in på Djurmagsinet i Piteå och se om de har nått fint som jag kan behöva.

Puppis runda mage ca 40 dygn in i dräktigheten

20110220

Idag är Puppi på dygn 35 i dräktigheten, hon är hungrig hela tiden och magen har börjat att bli rund. Vågen visar att hon ökat 1,3 kg i vikt och spenarna är lysande rosa under magen. Idag har vi tittat på valparna med ultraljud igen, det var så ont om tid förra helgen då jag jobbade så idag har vi tittat igen och denna gång kunde Bea och mamma var med. Såg 4 pigga valpar idag - det ska bli spännande att se om jag räknat rätt eller om det finns fler eller färre där inne i magen. Tiden får utvisa- som alltid =). Har påbörjat operation tigga tidningar och hoppas kunna hamstra på mig ett helt gäng innan valparna anländer.

Annars är det lungt hemma, idag har det varit skönt väder ute endast -15 när det var som varmast och hundarna har njutit av solen och snön ute på gården. Försökte ta några kort men mina fotomodeller ville inte riktigt vara med så jag fick snart ge upp.

Har idag hållit en föreläsning om reproduktion på tik och AI på hund för uppfödare vid årsmötet för SSRK. Det var mycket trevligt och jag hoppas att det var intressant för de som närvarade. Reproduktionen är ju mitt favoritintresse inom veterinärmedicinen så jag skulle nog kunna tala hur länge som helst trots att jag egentligen är en ganska blyg person.

Imorgon är det arbetsdag igen - veckorna går snabbt nu, snart kommer valparna att anlända =)

 

Vackra NORDJV-03 SE UCH WW-08 Renlundens Nimbus

"Nimban"

20110215

Idag fyller Nimbus 8 år! Tänk vad tiden går fort, jag tyckte det var nyss jag hämtade hem honom, söt som få och liten så han nästan försvann i blåsbärsriset under skogspromenaderna. Nu är han en stilig äldre farbror som inte ens blivit grå på nosen. Idag håller kylan oss inne, -33 grader i morse och både jag och hundarna myser inomhus istället.

Det ska bli spännande att se vad både Nimbus och Unni tycker om de kommande valparna i huset. Jag har beställt en valplåda och nu kommit på att jag behöver MASSOR av tidningar till denna. RC Starter Medium är beställt för att ge Puppi detta när hon går in i 6:e dräktighetsveckan och sedan till valparna när de börjar äta fast föda. Inser också att jag måste köpa en rulle med hundfiltar, stora alkoven till sovrummet ska rensas ut och omvandlas till valprum. Mycket att göra nu, tur att det är 4 v kvar till valpningen =)

20110214

Puppi är dräktig! Igår gjorde jag ett ultraljud på Puppi och såg 3-4 fosterblåsor med levande foster. Att räkna antalet foster med ultraljud är en osäker metod men nu vet vi ju i alla fall att det kan börja planeras för den efterlängtande kullen här hemma =) Med största sannolikhet kommer jag att göra en röntgen i slutet av dräktgheten så jag säkert vet hur många det blir. Det är ju alltid bra att veta om alla kommit ut eller ej =)

Bjuder på den första bilden av en kommande Böleknabbare nedan. Nu ska jag sova några timmar, blev en tuff jourhelg med endast 8 h sömn toltalt så jag har lite att sova igen.

En liten valp i mammas mage

20110205

Ledig i helgen så jag hade tänkt att passa på att bada och frisera hundarna ikväll då jag nästa helg har dygnet-runt-jour och man aldrig vet hur mycket eller lite man måste jobba då (vanligen är det MYCKET). -10 grader och snö ute, jag längtar till ljusare tider-  vår och sommar är häligt. Saknar mina och hundarnas skogsspromenader på papppas skiften som nu är igensnöade totalt. Det finns ju skoterspår att gå på men där finns ju också skotrar man måste hålla koll efter =)

Ska åka in till Piteå och handla lite barnkläder till min kusin och hans tjej som fått en liten flicka, ska bli så spännande att se henne. Lilla Vendla är mitt första kusinbarn på pappas sida =)

Igårkväll kom Sara och Jennie förbi som också jobbar på djurkliniken, vi inspekterade Puppis spenar som ÄR rosa men gemensamt var nog att ingen vågade uttala sig om hur rosa de skulle vara om hon enbart var skendräktig. Nåja 1 v kvar till ultraljudet- 7 dagar till ska jag väl klara av med frustering att inte veta, inte kunna planera, våga längta etc =)

20110201

Nu har det gått 16 dagar in i (den förhoppningsvisa) dräktigheten, och jo jag tycker att Puppis spenar är rosa, ett gott tecken på dräktighet men men jag måste ju erkänna att jag i vanliga fall inte studerat hennes spenar alltför noga efter ett löp så de kanske alltid har denna färg?? =) Nåja det är bara att inse att jag får vänta som alla för att få visshet. Planer är jag ultraljudar henne 14 februari, har dygnet-runt jour 11-13 februari så det kan ju bli så att jag passar på att göra ultraljudet under helgen bara för att jag inte kan vänta. Har bestämt mig för att ta det lugnt med alla planer runt omkting till jag vet med säkerhet- valpar eller inte. Uppdatering följer. Snart har det gått 3 v och lite illamående som symptom på dräktighet hade uppskattats =)

20110119

Nu går vi i väntans tider =) Hoppas naturligtvis att Puppi blivit dräktig. Jag kommer att göra dräktighetsultraljud 14/2 för att veta säkert men kommer naturligtvis att titta efter alla tidiga symptom på dräktighet och så klart hålla tummarna =)

20110113

Progesteronet låg på 13 igår morse vilket betyder att hon haft ägglossning under kvällen/natten så vi väntar med att prova para Puppi tills imorgonkäll. Får se hur det går =)

 

Puppi och Sara med blodprovet som togs idag

(lite suddig bild dock...)

20110112

Idag har Puppi varit blodgivare =)

Utstryket visade klar östrus så progesteron skickades till Uppsala för analys så imorgon vet jag hur det ligger till. Jag vet sedan tidigare att utsryken inte är 100% utan alltid måste kompletteras med progesteronprov om man säkert vill ha optimal parningsdag/dagar.

Vi var och hälsade på Nille ikväll och Puppi sa bestämt ifrån- det är för tidigt!! Så vi får se om de fåt träffas imorgon eller övermorgon för att göra ett nytt försök =)

20110108

För att hitta rätt parningsdag tas nu vaginalutstryk på Puppi imorgon och under nästa vecka. När utstryket visar östrus kommer progesteron att skickas för att parningen/parningarna ska ske vid optimal tidpunkt. Hos tik är bästa tiden för fertilisering (befruktning) 2-5 dagar efter ägglossningen =)

Ser så mycket fram emot denna kull, det är faktiskt drygt 19 år sedan den förra kullen med små lappetussar föddes med prefixet Böleknabbens. Jag försöker att inte planera allför mycket innan parning skett och sedan uppföljande dräktighetsundersökning vid 28-30 dygn men drömma kan man ju =)

Tycker att detta kommer att bli en spännande kombination och tror att valparna kommer att bli trevliga, rastypiska och aktiva svenska lapphundar. Bjuder på bilder från när Puppi själv var liten valp ovan.

20110104

Puppi började löpa igår så om allt går som planerat kommer hon att paras under nästa vecka, spännande! Hoppas att tycke uppstår mellan henne och Nille =)

 

Nyheter & Uppdateringar 2010

 

20101219

Idag har vi varit med Djurkliniken och åkt hundspann samt ätit wookad mat i lappkåta. Mycket trevligt men kallt då det var -17 och blåste lite =)

Idag har det så blivit klart vilken hanhund som kommer att bli pappa till vår kommande kull här på Böleknabbens, den stilige hanhunden heter SE UCH Skogssamens Nilak. Puppi beräknas börja löpa i mitten av januari. Läs mer under valpar.

 

20101206

Nu har vi fått höftledsresultatet för Renlundens Zolo "Diesel" och tyvärr var det C-höfter så han kommer inte att användas till vår nästa kull vilket känns trist både för mig och Diesels ägare.

Planer. Hundavel är mycket svårt idag då jag som uppfödare har en massa krav på de tilltänkta avelsdjuren som i slutändan förhoppningsvis ska ge det avelsresultat som jag önskar. För mig är mentaliteten mycket viktig dessutom vill jag ha rastypiska huvuden, vägvinnande rörelser och ett helhetsintryck som tilltalar mig. Tiken/hanhunden ska ha bra höftleder samt helst bra höftledsstatestik runt om sig för att minska risken för att avkommorna ska drabbas av dysplasi. Förutom detta vill jag helst ha en låg inavelsgrad och om möjligt inte ha hundar med ett för högt släktskapsvärde. Att kunna uppfylla allt detta förstår nog de flesta är i stort sett omöjligt men målet är ju att komma så nära som möjligt. =)

Vi får se vilken hanhund som i slutändan blir pappa till den kommande kullen på Böleknabbens till våren/sommaren =)

Höftledsbild hund, dock ej från R. Zolo =)

20101120

Nu går vi i väntans tider här på Böleknabbens. Renlundens Zolo röntgade höftleder och armbågar i veckan så nu väntar vi spänt på SKK´s utlåtande för att se om han ska få bli pappa till den kommande kullen.

Jag har varit på AI kurs för hund och klarade tentamen. Nu är ansökan inskickad till Jordbruksverket för godkänande så snart har jag min efterlängtade AI kompetens som är en vidareutbildning för leg veterinärer. Inseminering är ovanlig på svensk lapphund men jag tror ändå att jag kan tillföra rasen något, ffa med att hitta optimal dag för parning för att öka chanserna för dräktighet och större kullar på rasen. Ska bli spännande att få komma igång =)

Annars inte så mycket nytt, vintern har kommit och Nimbus och Puppi älskar att vara ute i snön, Unni däremot vill helst mysa inomhus =)

 

Bjuder på en bild av Puppi som valp, myser i sängen som vanligt =)

20101008

Nu har hösten kommit till Norrbotten, jag älskar denna årstid- alla vacka färger och luften som är kall och klar =)

Nu i helgen är det utställning i Sundsvall, jag har inga hundar i utställningspäls så jag kommer inte att åka dit men Puppis tilltänkta, Renlundens Zolo, ska ned och tävla så jag håller tummarna att domaren tycker som jag. Zolo, eller Diesel som han kallas, kommer med sin familj nästa helg på besök, det ska bli så trevligt och så får de se hur vi och hundarna bor =)

Jag ska på utbildning i november för att gå AI (artificiell Insemination) kursen på hund, det ska bli så spännande och roligt att få komma igång med detta då reproduktion är mitt intresseområde. Om allt går som planerat kommer jag sedan att ha min AI kompetens =)

Alla 3 hundar mår bra och Nimbus päls har nu äntligen börjat växa ut igen - jag blev lite orolig där ett tag att han skulle bli flint för alltid!

 

 

'

Renlundens Zolo (Diesel)

20100829

Idag har vi varit och hälsat på unga, stiliga Renlundens Zolo (Diesel) som, om allt går som planerat, kommer att bli pappa till den kommande kullen här på Böleknabbens. Han vann snabbt mitt hjärta och sanna mina ord, denna hanhund kommer vi att se mer av framöver. Han fyller 1 år nästa vecka så allt hänger nu på om han går igenom höftledsröntgen som kommer att göras inom några månader. Läs mer om mina valpplaner under valpar =)

 

20100828

Snart är min semester slut och jag har bland annat letat lämplig hanhund till Puppis kull 2011. Jag har hittat en hanhund som tiltalar mig exteriört. Han är kraftig, välvinklad med bra resning och steg samt en för åldern välutvecklad päls. Påminner mig lite om Nimbus faktiskt. Imorgon bär det av för att hälsa på honom och hans familj för att se honom på nära håll och ffa titta på hans mentalitet då jag tycker att det är mycket viktigt i avelsarbetet. Ska bli så kul! Tar med kameran så jag kan ta några förhoppningsvis fina bilder =)

Summerar sommaren och inser att vi har hunnit mycket även denna sommar. Invändigt är huset snart helrenoverat färdigt. Ute har vi hunnit göra ny gräsmatta samt ny grusgång, målat garaget, fixat nya automatiska grindöppnare, köpt slipers (som dock inte är nedgrävda ännu) mm mm

Laddar upp lite bilder från sommarens arbete på gården. Fortfarande har vi inte fixat hela gräsmattan som blev skadad efter branden på baksidan av huset men har beslutat att vi fixar det nästa sommar istället.

Hoppas ni har det härligt i detta höstväder, det regnar ute och hundarna vill inte gå ut utan myser inne med oss, några bilder från dagen med Jonte och hundarna i köket ses ovan.

 

 

Puppi på staden, mycket spännande att se på

20100820

Idag har jag och Puppi varit borta hela dagen. Vi började med en tur på stan i Piteå för lite miljöträning i stadsmiljö, mycket spännande tyckte Puppi =)

Sen bar det av till Vidsel för att hälsa på en kompis till mig, vi åt en pizza på "byn" och åkte sedan till Storforsen, oj vad det är vacker! Lite bilder från dagens äventyr.

Puppi sov sedan väldigt gott efter dagens alla intryck.

Jag & Puppi efter bedömningen idag =)

 

20100718

Sjulnäs nat utställning. Idag ställde jag Puppi (Yrra) i unghundsklass, hon fick en fin kritik med 1:1 Hp som resultat. Lite besvikten är jag att hon inte fick CK då Puppi var den enda av tikarna som tävlade om certet som fick ett förstpris.. Nåja bättre lycka nästa gång =) Puppi är nu 22 månader och verkar utvecklas långsamt och stabilt. Jag gillar hennes typ och uttryck men naturligtvis finns det alltid detaljer som kunde vara ännu bättre. Uppdaterar med några bilder från dagen, Fotograf Ida Berglundh. Puppi fäller nu och de syns på pälskvaltén idag.

Ser fram emot valpkullen som planeras efter Puppi, letar forfarande hanhund- mer info kommer under hösten. Parningen är beräknad till början av februari med valpleverans i början av juni 2011

 

 

Unni, Puppi och Nimbus idag på gården =) BUS, BUS, BUS!

20100710

Oj vad tiden går fort, mina 3 v semester är redan över och nu har jag hunnit jobba en vecka. Under semester har vi mest varit hemma och jobbat på gården, nytt grus och en ny gräsmatta (som faktiskt redan är ganska grön) samt målning av garaget. Hundarna är nöjda när vi är ute på den inhängnade gården och jobbar för då får de vara med oss hela tiden =)

18-20 juni var hela familjen den till Skellefteå där Riksstamman hölls i år. Vädergudarna var inte med oss - det regnade hela helgen! Jag var med på rasmötet för Svensk Lapphund där vi diskuterade rasens framtid och det viktigaste som sades var att vi behöver FLER nya individer av rasen så jag hoppas att vi kan hjälpa till lite där till våren då vi planerat att Puppi ska få sin första kull. Jag redovisade även mitt examensarbete som handlade om reproduktion på Svensk och Finsk Lapphund.

Unni har idag börjat att löpa så snart blir det att separera Nimbus från tjejerna, Puppi brukar komma igång efter några dagar vilket är skönt just för Nimbus och vår skull.

Nästa helg är det SKK´s utställning i Sjulnäs- ska ställa Puppi som till min förvåning fäller?!! Jag som trodde att hon gjort bort det redan men där ser man... Får se hur det går. Puppi är hittils ställd 4 gånger, samtliga med 1:a pris samt 2 CK och 2 Hp och fina kritiker.

 

           

Nimbus- mammas vackar 7åriga pojke idag 10/7

GRATIS HUNDTRIMMNING!! NÅGON INTRESSERAD????

20100616

Nimbus fick ett hormonchip inlagt (kemisk kastrering) för 1,5 år sedan och som en bieffekt av detta fick han vad jag kallar "kastrartionspäls", dvs lång och RIKLIG päls. Då jag inte tänker ställa honom i år (sparar honom till debuten i veteranklass nästa år) tänkte jag vara snäll och raka bort lite av det överflödiga håret han hade. Sagt och gjort... resultatet ser ni nedan.. Hade inte tänkt berätta mitt dåd till så många men då Nimbus ska med ned till Riksstämman tänkte jag att det kanske är bäst att varna för hur han ser ut. Eller som mamma utbrast då hon såg han - "HAR HAN LÖSS?????"  Nej inte löss sa jag bara en dålig frisör ;o)

Har uppdaterat med lite nya bilder på vovvarna

Idag har Nimbus och Unni badats, sparar Puppi till i morgon så hon inte hinner smutsa ned sig för mycket innan utställningen =)

 

Nimbus med sin "kastrationspäls"

Nimbus efter mamma varit framme med fårsaxen :o)

Men jag tycker att han är stilig ändå!

 

 

 

Renlundens Nimbus 7 år

20100614

Nu har jag SEMESTER =) Så skönt och nu till helgen är det Riksstämma för SLK och då bär det av till Skellefteå. Ska bli roligt att träffa lapphundsfolk och se på alla nya och gamla "stjärnor"

Puppis höfter är godkända, blev AB höfter så nu har jag börjat leta efter lämplig hanhund till henne, om allt går som planerat kommer det att födas små böleknabbare till våren 2011!

20100515

Puppi ställdes på SKK´s nationella utställning i sjulnäs. Hon gick i unghundsklass och fick 1,2 HP. Jag är nöjd då hon skötte sig bra i ringen men naturligtvis tycker jag att hon förtjänar minst ett CK ;o)

20100506

I sommar kommer jag att ställa ut Puppi (dock ganska sparsamt), hon är anmäld till SKK´s utställning i Sjulnäs och till Riksstämman i Juni. Har även tänkt att anmäla henne till SKK´s utställning i sjulnäs i juli. Får se hur det går för gumman =)

Riksstämman ska bli spännande, jag hoppas att det kommer en massa lapphundsfolk och lapphundar denna helg. Nimbus och Unni kommer också att "vara på plats" då vi ska bo i en stuga på campingen.

20100504

Idag hade jag min lediga dag efter jourhelgen och passade på att ta hundarna till kliniken. Nimbus och Unni ögonlystes båda ua! Jag är så glad att de inte visar några tecken på PRA. Sen var det dags för lilla Puppi som skulle röntga sina höftleder. Jag tyckte att höfterna såg bra ut men nu väntar jag bara på SKK´s utlåtande. Vad jag vet så är Puppi "först ut" av sina kullsyskon så det ska även bli spännande att se hur kullens höftledsstatistik ser ut.

 

20100129

Nu har det nya året kommit. Vintern är här och snön ligger djup, ikväll är det riktigt kallt -27 grader.

Jag är sjukskriven då jag ramlade och bröt armen under en hundprommis, armen är bättre så jag hoppas att jag kan börja jobba snart igen.

Har suttit och försökt planera sommarens utställningar med Puppi (Yrra), vi får se vilka det blir - allt beror på hur mycket jag jobbar i sommar. Puppi han blivit stora damen, fäller för fullt nu så jag tror att hon kommer att vara i bra päls till sommaren. Har funderat på att passa på att röntga henne nu när jag inte jobbar, isf tar jag med Nimbus och Unni för ögonlysning samtidigt. Bjuder på en bild från i sommras då jag ställde Puppi i juniorklass då hon var 9 månader och några dagar =)