Nyheter och uppdateringar 2014

20141222

När jag ser tillbaka på 2014 har det varit ett händelserikt år. Vi har inte haft några valpar i år så jag har kunnat ställa ut lite mera denna säsong. Hela 10 utställningar har Nittra deltagit i, detta resulterade i 2 cert, 4 (!) recervcert, 1 BIM, 1 CACIB samt många CK och bästatikplaceringar. Jag är så nöjd med min lilla tjej även om vi inte lyckade med målet som var att hon skulle bli utställningschampion. Vi fick även tillbaka en av tikarna från O-kullen (Böleknabbens Okki Dokki) då hennes husse blötsligt blev sjuk. Hon bor numera hos Beatrice och Jimmy och njuter av livet och trots att hon nu är helt naken så kan man se att hon är en lovande och välbygd tik =) Som ni ser nedan är första hunden från O-kullen röntgad, jag hoppas att övriga hundar ska röntgas under våren och att även deras höfter är fria. Vi har fått ta farväl av fina Unni denna vinter, usch vad det är jobbigt när man måste ta dessa beslut men man får inte vara egoistisk utan tänka på vad som är bäst för sin vän. Vila i frid fina Unni.

Jag önskar alla lapphundsvänner en God Jul och ett Gott Nytt År! Hoppas vi ses 2015!

20141217

A-höfter från Böleknabbens =)

Böleknabbens Orkanen Mika blev först ut i O-kullen att röntga höfterna och vilket resultat! A/A höfter. Mika är en riktig A tjej med både A höfter och prcd-PRA A (fri) så om matte och husse någon gång i framtiden vill ta valpar på henne är hon nu godkänd för avel och de har stor valmöjlighet när det gäller att välja pojkvän till henne =)

20141214

HUND 2014. Nu har vi varit ned till Stockholm. Vilken resa och vilken härlig helg i hundens tecken. Hela 30 svenska lapphundar var anmälda till utställnngen som fick avsluta utställningsåret. Det var 20 anmälda tikar och 18 av dem var på plats för bedömning däribland lilla Nittra. Vi reste ned på lördag förmiddag, flygresan gick bra och Nittra verkade ta detta med flygbur med ro. Vi installerade oss på hotellrummet (Hotellet ligger ca 30 m från ingången tll mässan) och gick sedan en sväng för att titta oss omkring, vilken lyx att kunna lämna hundarna på hotellet och bara gå runt och kika på allt i lign och ro! Vi såg lördagens final från Royal Canins Vip läktare innan vi avrundade första dagen. Söndag och utställningsdag. Vi var uppe tidigt och tänkte att vi skulle vara nere vid veterinärbesiktningen redan 07.30 (bedömningen började med svensk lapphund kl 09.00) men oj vad vi fick vänta. Vi bodde på 12:e våningen och hissarna var fulla med utställare och hundar- tror säkert vi väntade 20 min (!) innan vi kunde åka ned och bege oss mot mässan. Väl på plats träffade jag en massa lapphundsfolk - kul att träffa"sörlänningarna" igen då vi sällan är på samma utställningar. Mpnga fina hundar var anmälda så jag insåg att det skulle bli tufft att vara med i konkurransen denna dag. Så var det dags! Nittra tävlade i öppenklass, hon skötte sig exemplariskt och VANN klassen med CK! I en stor bästatikklass blev hon 4:e bästa tik med recervcert (hennes 5:e i ordningen). Trots att vi inte fick det sista efterlängtade certet var jag supernöjd! Nittra fick en strålande kritik och skötte sig bra. Vi får fortsätta cert-jakten 2015 istället.

Efter avslutad bedömning och rastning av hundarna fick de gå upp i hotellrummet och jag fick träffa Mikael och Carola som hade med sig Ozon. Vilken lycka! Jag hade inte sett killen sedan han flyttade hemmifrån vid 8 v. Han har blivit en stor grabb! Härligt att få surra lite extra med Mikael och Carola och höra hur Ozon har det och utvecklas. Tog några bilder men de gjorde honom inte rättvisa så jag lägger ut en bild från oktiber 2014 som Cattlin M har tagit (tack Cattlin)

Böleknabbens Oslagbara Ozon

Efter finalen på söndagen gick vi tillbaka till hotellrummet där Saras höglöpande tik hade en date med sin kavalier så nu hoppas vi att det föds små kleinspitzvalpar om ca 2 månader =)

Måndag reste vi hem, trötta men nöjda.

 

Multi Champion Böleknabbens Miss Mila med sina 7 underverk

20141124

En ny kull svenska lapphundsvalpar är födda i Frankrike. Mamma Böleknabbens Miss Mila och pappa Jambos Bosse. Det blev hela 7 valpar (precis som mamma Puppis sista kull) vilket är bra över genomsnittet för rasen! 4 killar och 3 tjejer. Grattis och lycka till matte Vanessa på Kennel Laprenhund i Frankrike!

Mattes finaste Unni! Kortet taget idag 21/11

Saknad- aldrig glömd

20141121

Det är med sorg i hjärtat vi idag har tagit farväl av finaste Unni. Tant-Unni. Unni-Bunni. Bunni-Banan. Kärt barn har många namn och vi älskade verkligen henne. Hon blev bara 9,5 år. Hon har haft ont i höger framben, har varit in på kliniken med henne först när hon blev halt för 5 v sedan samt för drygt 1,5 v sedan, båda gånger röntgade vi henne. Trots daglig dos smärtstillande blev hon inte helt bra utan hon hade ont och haltade. Vid den senaste röntgen fanns misstanke om tumör i skelettet =(  så när Unni inte blev bättre fick jag fatta det tråkiga beslutet att nu var det dags för henne. Hon fick somna in hemma i lugn och ro med familjen runtomkring sig. Usch vad det är jobbigt, det är så tomt här hemma utan henne =( men jag vet att det var rätt beslut, rätt beslut för Unni. 

Böleknabbens Okki Dokki drygt 1 år

20141016

Nu är det bestämt! Vi åker ned till årets sista och största utställning HUND 2014 i Stockholm i december! Så roligt och spännande det ska bli. Det är 3 år sedan jag senast var ned til hundmässan. Det är verkligen något speciellt, stor show, massa försäljare, många hundar och hundfolk. Nu är flyg bokat, hotellrum likaså och Nittra anmäld! Vi ska bo på Scandic Talk precis utanför mässan så vi kommer att ha nära och bra till utställningen!

Lägger upp en bild på fina Okki Dokki som bor hos Beatrice och Jimmy. Hon gör stora framsteg och lär sig nya saker hela tiden. Nu är även hon och katten kompisar så skönt! Jag hoppas att hon ska kunna gå hundkurs till våren och lite utställningsträning innan det är dags att visa henne i vänstervarv =)

Nu är det kallt! -8 imorse (ok inte vinterkallt men nu är man inte van kylan än). Jag börjar om att jobba i november så snart är mammaledigheten över. Det ska bli roligt att jobba igen men lite jobbigt att vara borta från finaste Mini. Tur att jag bara börjar jobba 50 % =)

 

Nittras priser efter en helg i Sundsvall =)

20141013

Nu har vi kommit hem från utställningshelgen i Sundsvall. Vi hade lyxat till det och hyrt en mindre buss så vi alla (4 hundar och 4 ägare) kunde åka komfortabelt samt bokat hotellrum i dagarna 2. Resan, som ändå är 100 mil tur och retur, gick bra. Hotellet var OK samt hade god frukost =)

Under lördagen var det rasspecial på Södra berget (utomhus) så vi hade klätt oss som michelingubbar för att inte frysa. Det var 14 anmälda tikar och 5 hanar i rasen. Nittra vann en stor öppenklass med CK och blev sedan 4:e bästa tik med R-cert (hennes  4:e recervcert) och bra kritik. Hon skötte sig exemplariskt så jag är nöjd över resultatet. När finalerna var klara skulle vi gå till fiket och se om vi vunnit nått på lotterna vi köpt hittade Kanzi (Saras lilla kleinspitz) en köttbulle som hon började äta på. Plötsligt fastnade den i halsen, hon krampade och blev alldeles blå på tungan. Jag försökte gräva ut den men lyckades bara bli ordentligt biten i vänster tumme, fick sedan ut den genom en typ av Heimlich manöver. Kanzi piggade snabbt på sig men jag fick hälsa på akuten i Sundsvall för att få antibiotika. Lördagkväll åt vi god buffe på hotellet och drack lite vin och surrade hund.

Söndagen var det SKK Int utställning inomhus. Utställningsplatsen var bara över vägen från Hotellet så vi behövde inte åka långt. Vi var på plats tidigt och fick bra platser vid ringen. Finsk lapphund och lapsk vallhund gick före svenskarna i ringen. Domaren var hård och delade inte ut många excellent samt verkade det som om han bara gav CK till klassvinnarna. Blev lite nervös över detta - tänk om jag och Nittra åker ut ur ringen med ett VG idag?? Så var det dags för öppenklassen som idag bestod av 4 tikar, Nittra skötte sig jättebra (första gången inomhus för henne) och vann klassen med CK, I bästa tik var vi bara 3 hundar som fått CK och lilla Nittra vann bästa tik med Cert och CACIB! Jag blev så glad och överraskad! I bäst i rasen blev hon BIM. Det var 5 hanar även denna dag men tror att det bara var anmält 10 (?) tikar. Jag är så nöjd! Vilken helg! Cert, CACIB och rescerv-cert samt placerad i bästa tik båda dagarna. Min lilla prinsessa!

 

Santo som bor i Norge och är Nittras blivande kavalier =)

20140926

Nu är det höst. Löven gulnar och faller från träden, luften är kall och frisk! Jag kommer troligen att böra om att jobba ca 50 % i november så snart är mammaledigheten över. Jag ser fram emot att ta nya tag med spermabanken och göra reklam för oss här i Norr. Tur att jag har världens roligaste jobb =)

Nimbus Jr har varit i Strömsholm och opererats, operationen har gått bra och han är nu hemma. Än kan vi inte andas ut utan det tar några månader innan vi vet om den är 100 % lyckad. Vilken tur Nimbus har som har fått just Carina och Ulf som "föräldrar". Det är nog inte så många som skulle kämpat så mycket för sin hund utan gett upp. Det glädjer mig i "mammahjärtat" och vi håller nu alla tummar och tår att detta går vägen.

Okki Dokki trivs bra i sin nya familj. Hon har både fällt vinterpälsen samt tappat några kg så hon ser så mycket mindre ut nu =) Hon är en tik med mycket motor och energi som har lätt att lära. Tror nog att denna tjej har det som krävs att träna ex agility. Vi får se vad de hittar på med henne. Oavsett känns det bra att hon trivs och är glad i sitt nya hem. Träffade henne här om dagen och det var ett glädjande besök. 

Nu är det älgjakt och vi håller oss från skogen, kvällpromenaderna blir efter byavägen. Tur att vi har inhägnad tomt så hundarna kan springa lösa och busa på dagarna ändå.

Kenneln har haft besök att kennelonsulenter från SKK som gått igenom våra avtal och hur hundarna hålls och hur de mår. Vi fick med beröm godkänt. Roligt att höra =) 

Jag planerar just nu för fullt för kommande kull som förhoppningsvis kommer att födas under våren med leverans i juli. Jag har hittat en hane som jag tror ska bli perfekt, mycket bra mentalitet samt ovanligare linjer vilket är bra för rasen. Nackdelen är att han bor LÅNGT härifrån men det tycker jag det är värt. Får bara hoppas att tycke uppstår mellan de tu =)

Uppdaterar mer under valpar.

Strax är det dags får årets sista utställning, vi åker mot Sundsvall 10 oktober- oj så roligt det ska bli! Nittra har fortfarande inte hunnit pälsa på sig för fullt men det får gå som det går. Själva mötet med andra lapphundar och lapphundsfolk är minst lika viktigt som resultatet men visst skulle jag bli lycklig för ett cert eller två =)

Flygande hundar!  Nittra in action med Dåk´ka inte långt efter =)

20140831

Nu har Okki Dokki bott hos Beatrice och Jimmy snart 1 v. Allt har gått bra. Hon trivs i sitt nya hem och älskar att gå långa promenader i skogen. Hon tycker Casper är lite tråkig då han inte orkar busa så mycket som hon vill =) Tanken är att hon ska få träffa halsyster Nittra och busa loss ordentligt här framöver. Katten i hemmet är inte lika imponerad av familjens nya hund, hoppas att han och Okki Dokki snart blir vänner eller i alla fall accepterar varandra.

Nu löper Nittra och Puppi så det är lite hormonellt i flocken som alltid när de löper. Skönt att vi inte har någon hanhund hemma i alla fall =)

Hösten har kommit och löven har börjat gulna i träden. Luften är kall och klar. Underbart! Hösten är min favoritårstid. Hoppas att den blir lång och att det dröjer innan vintern kommer. Igår var vi ute i skogen. Premiär för Mini att åka i bärstolen - gick jättebra. Hon är så snäll! 40 min promenad och hon var nöjd hela tiden. Nittra följde och fick busa med Maria Niskas (Skogssamens Kennel) nya 4 mån valp Dåk´ka. De röjde runt i skogen som två busar! På måndag börjar älgjakten och då brukar jag undvika skogen i största möjliga mån.

 

20140824

Nyss hemkommen från en trevlig helg i Överkalix med dubbelutställning (SLK+SKK) med Nittra och mamma.

Under lördagen var det rasspecial i Svartbyn, ett stenkast från moster Nette där vi bodde denna helg. Nittra skötte sig exemplariskt, fick excellent och vann öppenklassen men fick inget CK och därmed inte heller det efterlängtade certet. Trist men så är det ju med hundutställning, man vet aldrig hur det går. Vi hade trevligt, surrade med massa lapphundsfolk och laddade sedan om för söndagen.

Söndagens utställning var inne i själva Överkalix. Även denna dag visade sig Nittra utmärkt, fick excellent och vann öppenklassen och denna dag fick hon CK! Hon placerade sig sedan som 2:a bästa tik och fick CERT! Tjo-ho! Hennes kritik var superbra!

Mycket tilltalande feminin tik av utmärkt typ. Utmärkt helhet och proportioner, vackert huvud och uttryck.Korrekt bett och pigment, bra resning, rygglinje och svans. Välkroppad. Bra ben och tassar. Korrekt päls. Harminiska rörelser.

Nu är vi hemma igen, trötta men nöjda =)

Imorgon åker vi till Vindeln och hämtar hem Böleknabbens Okki Dokki ( Unni), husse har blivit akut sjuk så jag köper tillbaka henne och hon kommer att få bo hos Beatrice och Jimmy. Fungerar detta blir hon kvar på kenneln annars få vi leta ett annat hem åt henne. Ska bli kul att se henne igen =)

Har även uppdaterat med lite bilder, Ozon, Okkra, Oba, Mika, Otto

 

Söta Puppi idag efter bad och premiär med superfönen =)

2014-08-19

Nu är hösten här och man kanske orkar få lite mer gjort här hemma och med hundarna utan att riskera värmeslag. Till helgen är det utställning i Överkalix- SLK och SKK. Det ska bli roligt att träffa hundfolk samt att passa på att hälsa på släkten när vi ändå är där uppe. Nittra är naken men med nya superfönen ska jag försöka att fluffa upp de strån hon har =) Det blir även premiär för Böleknabbens Otroliga Okkra som ställs i juniorklass - ska bli roligt att se hur det går för mina tjejer. Har beslutat att anmäla Nittra till Sundsvall i Oktober- dessa utställningar får nog avsluta säsongen om det inte blir att vi åker ned till Stora Stockholm också =)

Klurar på vilken hane som ska användas till Nittra 2015 - får se vem det blir!

Nimbus Jr har fått operationstid i september så nu håller vi tummarna att allt går bra och att han blir helt återställd.

 

 

SE UCH Böleknabbens Nyfikna Tjo-Tjo!

20140615

Stort grattis till Böleknabbens Nyfikna Tjo-Tjo som idag travade hem sitt sista cert på SKKs nat utställning i Vännäs och som numera kan titulera sig Svensk Utställningschampion! Extra stort grattis till matte Maj-Lis som idag var handler och visade henne så fint! Nittra skötte sig bra och fick excellent - vilket jag nog får vara nöjd med då domaren tyckte hon var tjock *hm hm* så nu blir det diet till nästa utställning som är i Gällivare om 2 v. =)

Har även uppdaterat Böleknabbens Mr Moss sida med nya bilder. Tack Margareta för att du tar så väl hand om honom samt att du skickar bilder på prinsen.

Nya bilder på vackra Böleknabbens Nimbus Jr är också inlagda. Tagna av matte Carina Brandell.

20140531

Idag är ingen vanlig dag för idag är det Unnis födelsedag! Grattis fina Unni som idag blir 9 år. Fortfarande ung i sinnet, som present fick hon en helklippning då hennes päls blivit fruktansvärt lång och mjuk efter kastreringen. Frisyren verkar uppskattad - Unni springer och busar som en ung hund igen- skönt att bli av med vinterkläderna hälsar Unni!

20140326

Vi har fått tråkiga besked. Böleknabbens Nimbus Jr har fått diagnosen intra-hepatisk shunt. Detta är en kärlmissbildning som är mycket ovanlig på rasen, Nimbus är mig veterligen det andra kända fallet. Detta är en shunt som ska finnas under fosterstadiet och sedan tillbakabildas så att blodet cirkulerar normalt i kroppen. När shunten finns kvar "shuntas" blodet från tarnen förbi levern och går direkt ut i blodet vilket orsakat nedsatt aptit samt ökad törst hos Nimbus. Vissa hundar har kraftigare symptom och kan avlida i tidig ålder pga detta så mitt i sorgen får vi glädjas oss åt att Nimbus har en lindrigare variant och mår hyffsat bra trots omständigheterna. Jag är så glad att Nimbus har världens bästa föräldrar som verkligen älskar honom och håller nu alla tummar jag har att operationen lyckas och att han får bli helt frisk! Uppdatering kommer.

Nedan matte Carinas egna ord om detta:

Det har varit några jobbiga månader. Nimbus blev under hösten dålig på att äta med ökada törst. Vi trodde att det var någon/några löpartikar i området som gjorde att han reagerade. I November insåga vi att något var riktigt fel på Nimbus, han började att dricka mer och mer. Det enda som intresserade honom var att dricka. Stod nästa hela tiden vid skålen och ville dricka. Vi åkte in till Öjebyn och där började våran resa. Vi hamnade så småningom i Strömsholm på remiss och där konstaterades det som vi redan hade fått som "preliminär" diagnos. En liten förhoppning var dock att han skulle ha den lättare varianten men se det hade han inte. Hoppet dog en smula och jag hade svårt för att umgås med Nimbus för det enda jag kunde tänka på att ska jag behöva släcka hans liv. Att titta in i hans ögon och se den livsglädje som fanns i dem var så stor. Men sedan kom det goda beskedet att en "superspecialist" som våran veterinär i Strömsholm uttryckte sig hade tittat på Nimbus CT-röntgenbilder och sa att det ska gå att fixa. Josh som specialisten i kärlkirugi heter kommer med jämna mellanrum till Strömsholm och utför mera avancerade operationer. Vi hade den turen att han vill hjälpa just Nimbus så att han får chansen att överleva. Den lättnad som jag kände då var så stor att jag grät av lättnad. Så nu går Nimbus på en del mediciner för att förbereda sig för operationen som kommer genomföras någon gång under maj månad. Nimbus har mått så himla dåligt en del dagar att det har varit hjärtskärande. Men vi har kämpat tillsammans och med den kärlek som han ger oss ska vi med alla medel försöka att hjälpa honom. Jag hoppas att allt kommer att gå bra för Nimbus så att vi får behålla honom. Han är så älskad.....
Nimbus diagnos: Intrahepatisk shunt.

Böleknabbens Nimbus Jr- vacker både på insidan och utsidan.

Foto Carina Brandell

 

Vackra Mr Moss 3 år som bor i Lund

20140315

Stort grattis till M-kullen som idag blir 3 år! Grattis Mysige Murjek (Grafit), Mila och Dennis (Mr Moss)! Tänk så fort tiden går!

 

20140130

Ett stort grattis till Böleknabbens Miss Mila som sedan i helgen kan lägga till ytterlgare en titel: Belgisk Utställningschampion! Hon hade sin första valpkull för 6 mån sedan så jag tycker hon har återhämtat sig pälsmässigt riktigt bra!

Har även uppdaterat Böleknabbens Mr Moss (Dennis) sida.

 

20140122

Stort grattis till Böleknabbens Nyfikna Tjo-Tjo (och matte Maj-Lis) som blev 10:e bästa tik i Sverige 2013! Hurra! Vilket debutår i utställningsringen! Vi är så glada och stolta här hemma =)

 

Mini provar sin nya Bobby-car  medan Puppi hålller koll =)

20140118

Nu är det januari och vintern ahar kommit. Hundearna är ute och busar på gården, det är -30 ikväll. Vi har haft ett bra på under 2013. Trots min graviditet och sjukdom som kom med den har vi varit på några utställningar med lilla Nittra. Min snälla lillasyster hjälpte mig när hon kunde och visade Nittra så bra. Alla 4 valpar från N kullen gjorde utställningsdebut, vi träffades på en kennelträff där vi grillade och surrade hund. I juni kom lilla Mini in i vår familj- hundarna är så glada över vår nya flockmedlem. I augusti föddes O-kullen - hela 7 st små sötnosar!

Nu är det 2014 och inga valpar planeras i år. Jag kommer att jobba en del samt vara delvis föräldrarledig. Passa på att besöka lite fler hundutställningar, har planerat in en kennelträff under sommaren. Det ska bli spännande att se hur N kullen utvecklas samt se O kullen växa upp.

God fortsättning på det nya året!