Nyheter och uppdateringar 2016

 

Böleknabbens Pondus Profet "Heimo"

20161206

Äntligen har jag kunnat kicka igång min dator som jag har programmet till hemsidan på, det går väldigt trögt så jag hoppas att jag kan få hjälp att flytta över programmet till min andra, nyare dator vilket skulle underlätta och göra att hemsidan kan uppdateras oftare.

P-kullen är nu 9 månder snart och de verkar alla växa upp till ett trevlig och tufft gäng. Kika gärna in på Heimos blogg och läs om hans och mattes upptåg Heimo blogg Jag har flera nyare bilder på många fina Böleknabbare men jag ska se om jag lyckas byta dator först innan jag sätter igång med den stora uppdateringen... annars blir jag nog gråhårig innan det är klart =)

Q-kullen är snart 4  månader och verkar båda vara vassa, unga tjejer- det ska bli spännande att se hur de utvecklas framöver.

Idag har jag uppdaterat tidigare kullar

 

Tik 1 (RÖD) till vänster och Tik 2 (LILA) till höger

Mysigt att vara ute! Tik 2 till vänster och Tik 1 till höger

20160910

Valparna växer och frodas, idag har de blivit fotograerade samt fått vara utomhus för första gången vilket var uppskattat. Valpbloggen är uppdaterad. P-kullen är nu 6 månader och jag fåt rapporter om deras framfart här i livet, tack så mycket för at ni hör av er och uppdaterar "gammelmatte" detska bli roligt att föja denna kull nu när de snart är juniorer.

20160827

Idag har vi haft besök av 2 st Bökenabbare som båda är omplacerade i vuxen ålder, så roligt att träffa dem igen och deras nya ägare. Böleknabbens Mysige Murjek (Grafit) bor hos familjen Rehn i Låmgsele och Böleknabbens Nova Från Norr bor hos familjen Eriksson i Luleå. Det blev trevligt möte och härligt att få se och klappa om mina "små" barn.

Mini med Q-tjejerna

 

20160823

Nu är Q-kullen född. De föddes med akut kejsarsnitt kl 06.30 måndag 15 Augusti. Nittra tappade ganska mycket blod både under operationen och sedan efteråt men har nu repat sig och är sitt gamla vanliga jag igen men det var tufft de första dygnen för oss alla. De "små" tjejerna växer och frodas, läs mer på deras egen valpblogg. Tyvärr blev det så få valpar denna gång att många som står på kö blir utan. Jag har haft lite mycket nu dagarna efter de kom till världen men tänker kontakta er alla under veckan.

Böleknabbens Extra Prima 8 v

20160504

Idag har valparna blivit besiktade och vaccinerade. 4 av 5 hanar har båda kulor nere annars var allt utan anmärkan. Vi får hoppas att sista stenen trillar ner när Primo (hane 5) blir äldre. Jag har uppdaterat valpbloggen med lite info och nya bilder. Imorgon börjar mina barn at flytta hemifrån så jag sitter och pysslar med det sista så allt ska vara klart.

Ikväll fick jag mail att Optigen har mottagit blodproverna så inom ett par veckor så vet vi hur utslaget fri/anlagsbärare blivit i denna kull.

Våren är här nu och valparna njuter av att vara utomhus. Ännu är det för blött i skogen så denna kull har bara fått busa runt på gården. Bilturen till kliniken idag för besiktning gick bra och på vögen hem sov alla gott.

Trött Böleknabbare som sover gott i köket

20160424

Valpbloggen uppdaterad =) Just nu så handlar det mesta om valparna och allt som ska hinnas med innan de flyttar. Jag hoppas att det hinner torka upp ordentligt i skogen så att vi hinner ta valparna dit en sväng nästa helg så de får utforka något helt nytt. Idag var jag in på Djurmagasinet och 2 nya leksaker till valparna fick följa med hem - det var uppskattan ska ni tro. Jag har gjort en större beställning med valpfoder, lite presenter till valparna som de får med till sina nya hem samt en hel del ben till mina vuxna- leveransen borde komma imorgon =)

20160419

Oj vad tiden går fort, imorgon blir valparna hea 6 v gamla! De är busiga, tuffa och nyfikna. Läs mer om dem i deras valpblogg. Alla valpar är tingade.

Okkra med sina valpar ute i vårsolen

20160411

Tiden går så fort, valparna är redan 4,5 v gamla. Uppdaterat valpbloggen med lite bilder och info.

 

20160326

Valpbloggen är nu uppdaterad!

Välkomen säger vi till detta fina gäng!

20160314

Nu är de här Böleknabbens P-kull! 7 valpar (5 hanar och 2 tikar) föddes natten mellan 8 och 9 mars. Det har varit fullt upp här hemma med de nya liven som nu har fått sig egen valpblogg. Mamma Okkra och valpar mår bra, jag kommer att maila alla som står i kö under veckan, tyvärr blev det ju bara 2 tikar så många kommer tyvärr att bli utan tik från oss denna gång.

 

Fullt i Okkras mage! Här dygn 54 från första parning

Valplåda och valphage iordningställt för

Okkra och de små

20160304

Idag är Okkra på dygn 57 och magen bara växer. Vid röntgenundersökningen i veckan ser det ut som om de gömmer sig 7 valpar i hennes mage. Vilken stor kull! Lilla gumman! Senaste 2 v har jag städat ur alkoven i vårt sovrum som fungerar som tikens och valparas kryp in första veckorna. Valplådan är renskrubbad, ny plastmatta införskaffad, ny valphage inköpt, nya vetbeds i fina färger inköpta och idag kom mitt nya skrumedel som ska vara extra bra när man har valpar- luktar bibbelgum. Våg, peanger, handdukar, valpsug, tidningar i mängder, handskar, glidslem mm är iordningställt så nu är vi redo när det blir dags. Valparna kan komma redan imorgon men jag tror att hon kommer att gå minst 60 dygn - vi får se. Hon tempas nu flera gånger dagligen för att se första indikationen att förlossningen är på G. Än så länge ligger tempen stadigt på 38 grader.

Det känns jätteroligt att det verkar bli en stor kull valpar, nu hoppas jag bara att allt går bra och att alla valpar klarar den första kritiska veckan. Jag hoppas att jag kommer att kunna erbjuda de flesta som står i valpkö en liten lappisvalp. Jag kommer att maila er när de kommit till världen och det gått närmare en vecka så jag vet hur det ser ut men håll koll här för uppdatering då de kommit =)

Första bilden på 2 kommande Böleknabbare

20160202

Härliga nyheter! Okkra är nu ultraljudad och är dräktig. Det ska bli spännande att se hur många som döljer sig där inne i magen.

Vi hämtade hem Okkra trettondagen, en av årets kallaste dagar med -36 grader när vi åkte mot Vuollerim. Väl hemma igen så togs ett progesterontest som visade att hon hade ägglossning. Dagen efter tog vi ett nytt prov vid lunchtid innan jag åkte mot Ö-vik och Ladda med familj. Vi åt en god middag innan vi lät Okkra och Ladda träffas. De busade någon minut och sedan var parningen fullbordad. Vi var inte riktigt beredda att det skulle gå så fort så vi frös ganska ordentligt jag och Majlis under den 30 min långa hängningen. Progesteronet låg på 30 nmol/L kl 12 och första parningen skedde vid 19-tiden. Dagen efter fick de träffas vid lunchtid och även denna dag tog det bara några minuter innan hängningen var ett faktum =) Denna gång var vi mer beredda (läs påklädda) och det var inte lika jobbigt att stå med ute i kylan i de 40 min de satt hop.

Jag måste gå igenom och uppdatera min valpkölista som jag har så det kommer att komma mail i dagarna, skulle ni inte få mail så hör av er till mig.

20151229

Nu har Böleknabbens Otroliga Okkra börjat att löpa! Så nu hoppas vi att tycke ska uppstå mellan henne och Ladda om ca 2 v. Uppdatering kommer =)

20151106

Nu äntligen har jag beslutat mig gällande valpplaner under 2016. Jag har hittat 2 äldre hanhundar som båda har lågt släktskapsvärde och har varit friska hela deras liv. Jag tror mycket på dessa kombinationer och hoppas att de ska tillföra rasen det lilla extra. Kika gärna in under valpplaner.

Böleknabbens Mysige Murjek (Graftit) har flyttat igen och nu känns det i hjärtat som om han har kommit helt rätt. Han bor nu hos familjen Rhen i Långsele som har haft lapphund från Björnbodas kennel tidigare. De är så nöjda med Grafit som är en härlig och snäll hanhund. Jag hoppas att de ska trivas med varandra och att han ska leva lika länge som deras förra lapphund som blev imponerande 14 år =)

Jag är så tacksam för mina valpköpare, nya som gamla, som håller kontakt och berättar hur det är med "mina" små hjärtegryn. Det uppskattas verkligen!

20150910

Den nya sidan verkar ta långt tid att färdigställa så nu uppdaterar jag här så får vi se om och när vi får en ny hemsida för Böleknabbens =)

Nova med sin nya husse- så snygg i flytväst!

Grafit med sin nya familj =)

Det har hänt en hel del så vart ska jag börja? Vi har fått nya hem till 2 st Böleknabbare denna höst. Böleknabbens Nova Från Norr har nu flyttat till Luleå till familjen Eriksson/Gustavsson som haft flera svenska lapphundar tidigare. Nova trivs bra i nya familjen och de med henne =) Böleknabbens Mysig Murjek (Grafit) har fått flytta till Familjen Helleberg i Lycksele då hans tidigare ägare flyttat till London. Jag tror han kommer att trivas som fisken i vatttnet hos denna aktiva familj! Vi önskar båda familjer välkomna till Team Böleknabbens, jag hoppas att vi kan träffas framöver och att ni vet att ni alltid kan ringa mig om det är något.

Böleknabbens Oslagbara Ozon har debuterat i utställningsringen 16 augusti och slog till med CERT och placering som 3:e bästa hane! Stort grattis till familjen Strid!

Systern Böleknabbens Otroliga Okkra gjorde också utställningsdebut i Överkalix 23 Augusti med CERT och BIR!! Så glad och stolt! Grattis till matte Lena Eriksson!

Vackra Okkra!

Igår hade Böleknabbens Mr Moss (Dennis) besök av Zahrakkas Beaivi (Bella) och tycke uppstod! Så nu hoppas vi på ett gäng lapphundsvalpar hos Kennel Whitesnowstars i Danmark om 2 månader!

Planerar just nu för de 2 kullar som jag hoppas ska födas hos Böleknabbens under 2016. Jag har planerat att para SEUCH Böleknabbens Nattsvarta Nittra och Böleknabbens Otroliga Okkra. Letar hanhundar för fullt till dessa damer men det är mycket som ska klaffa för att jag ska känna att just denna kombination har det lilla extra. Har några som ska gås igenom ordentligt och beslut som ska tas innan allt är klart. Håller er uppdaterade.

Jag har nu börjat om att jobba igen, detta betyder lite ändring i rutinerna för att jag ska hinna med allt jag vill under dagarna. Tur att hundarna är morgonpigga då det numera är kl 5 som vi går långpromenaden =) Känns skönt att hundarna har fått springa och rasta av sig ordentligt när jag åker med Mini till Dagis och sedan mot kliniken. Det är så roligt att börja jobba igen, Minins pappa hämtar henne på dagis så hon slipper vara på dagis hela dagar och hundarna behöver inte vara själva så länge på dagarna vilket är toppen.

Böleknabbens Nattsvarta Nittra som nu kan titulera sig SE UCH!!

2015-08-02

Jag håller på att få en helt nu hemsida så denna har varit lite dåligt uppdaterad sista månaderna. Tyvärr blir det inga valpar hos Böleknabbens detta år, ultraljud av Okki Dokki visade att hon inte var dräktig. Så trist! Jag som planerat och hoppats så mycket på just dessa kombinationer. Nåja det är bara att ta nya tag och börja planera för 2016.

4 Juli var vi på SKK int utställning i Sjulnäs och där slog Nittra till med storslam, blev bästa tik med Cert, championat, CACIB och BIM!! Åh så glad jag blev över detta championat! Nittra har hunnit samla på sig hela 6 recerv-cert dvs hela 6 gånger har hon bara varit placeringen bakom och därmed missat chansen till sitt championat!

Mini och Nittra spanar tillsammans - vart försvann bollen??

 

Fina Tarraz som förhoppningsvis ska bli pappa till nästa kull

20150531

Nu har Okki Dokki och Taraz haft sina kärleksmöten under helgen som varit. Tarraz är en viril äldre herre som uppvaktade Okki kanska hårt medan Okki nog helst haft lite mer förspel =) Vi fick inte till några bra parning så jag hoppas att semineringen ger resultat. Nu är det bara att vänta och hålla tummarna.

Söta Okki 22 mån

20150529

Okkra har B höfter! Härligt att Böleknabbarna fortsätter att ha fria höfter och jag är så glad och tacksam att mina valpköpare röntgar sina hundars höfter. Det ger så viktig information till dem som ägare, till mig som uppfödare och för rasen som helhet.

20150527

Idag har jag träffat Böleknabbens Otroliga Okkra som kom till kliniken för att röntga sina höfter. Hon har verkligen utvecklats till en snygg ung tjej. Hoppas att vi kan visa henne i utställningsringen denna sommar.

Böleknabbens Otroliga Okkra 22 månader

Okkras höfter - ser bra ut!

20150526

Idag har jag och Nittra varit på BPH. Så roligt och spännande att se hur hon reagerade och löste alla situationer. Sammanslaget kan man säga att jag har en trygg hund som gillar människor och som dessutom försvarar matte mot hot =) Hoppas att fler Böleknabbare kan genomgå BPH i framtiden. Beskrivarna tyckte hon var en rolig hund och spännande hund att beskriva och att de önskat att de filmat henne.

20150517

Nu löper Okki Dokki och vi har hittat hanhunden med stort H till henne så nu hoppas vi att parning kommer att ske om ca 2 v! Ni kan läsa mer om den planerade kullen här,jag tror att denna kull kommer att bli något alldeles extra rent blodsmässigt för rasen nu hoppas vi bara att tycke uppstår och att det blir ett gäng med valpar =)

Tisdag 26/5 kommer jag att gå BPH med Nittra! Oj så spännande det ska bli att se hur hon reagerar på detta.

Igår 16/5 var jag och Nittra på årets första utställning. Nittra visade sig perfekt och blev 2:a bästa tik med recervcert. Normalt skulle jag vara överlycklig men nu vill jag gärna att hon ska få sitt sista cert och kunna titulera sig SEUCH - en titel jag tycker hon förtjänar =) Nåja sista certet kommer nog snart så tillsvidare får vi väl samla på recervcert - hon har nu 6 st så jag tycker hon kan titulera sig Dubbelrecervchampion tills det riktiga championatet kommer =)

20150412

Tyvärr har jag ultraljudat Nittra och kunde inte hitta några valpar. Är så besviken då jag verklgen trodde på denna kombination men det är inte så mycket att göra. Har meddelat de valpköpare som anmält intresse för kullen att jag tyvärr inte kan erbjuda dem någon valp.

Jag är helledig hela sommaren och har verkligen längtat efter en valpkull så detta känns verkligen trist. Har funderat lite om att tidigarelägga en kull på Okki Dokki men allt beror på om hon börjar löpa snart och om jag hittar en hanhund som jag gillar, tror kan komplettera henne samt tillföra rasen något. Så uppdatering om detta följer.

Igår hade NSD och Kuriren reportage om Svensk Lapphund - kampen-for-lapphunden-9205544 där kan ni se när de hälsade på min kennel och pratade om rasen och dess framtid

20150319

Nu har vi varit till Norge och Nittra är nu parad med Santo =) så n håller vi tummarna att hon är dräktig. Ultraljud kommer att göras 4 v efter parning så då vet vi säkert om det tog eller ej. 250 mil i bil på 3 dygn - vi var ganska möra när vi kom hem men det var jättetrevligt att träffa Santo med familj. Han var en riktigt trevlig hane! Nittra blev kär och vägrade att lämna hans sida - jag fick dra henne ur hundgården där de hade sina kärleksmöten.

Böleknabbens Nattsvarta Nittra myser i snön =)

Bilden från 27 jan, nu finns knappt någon snö kvar!

20150306

Nittra har följt med matte på jobbet onsdag och torsdag denna vecka. Onsdag blev vi fotograferade för en artikel i veterinärmagasinet angående spermabanken och då fick Nittra vara med på bild och igår tog vi ett progesteronprov bara för att vara säker på att hon verkligen började löpa 27/2 när jag kom hem från Frankrike och inte någon dag innan. Progesteronet låg på 1nmol/Ldvs basalt så det stämmer nog att hon började dagen jag kom hem. Duktig Nittra! Om beräkningarna går som de ska åker vi nästa vecka söderut för att träffa Santo och hans matte. Håll tummarna att det blir parning! Längtar så mycket efter en kull valpar! Ska bli så spännande! Tror mycket på denna kombination=)

Uppdaterat med Nya bilder på Böleknabbens Okki Dokki och Böleknabbens Orädda Orissa

 

20150228

Nu löper Nittra! Så äntligen kan vi börja planera lite bättre. Om allt går som planerat kommer vi att åka ned till Santo v 11 för parning =) Valparna kommer att födas i mitten av maj och vara leveransfärdiga i mitten av juli (mot helgen v 29) så nu har jag mailat de intressenter som hört av sig för att se hur många som fortfarande är intresserade av denna kull.

Progesteronblodprov kommer att tas innan vi åker ned mot Norge för att öka chanserna att hon blir dräktig samt kommer dräkighetsultraljud göras vid 4 v efter parning för att som om det tagit  eller ej.

I mitten av mars kommer Böleknabbens Otroliga Okkra att röntgas hos oss på kliniken, oj så roligt det ska bli att träffa Okkra och matte Lena!

Böleknabbens Okki Dokki

20150220

Nu är Böleknabbens Okki Dokki och Böleknabbens Orädda Orissa höftledsröntgade. Okki fick A/B och Orissa "Tia" fick A/A! Härligt att vi fortsätter att få fram Böleknabbare med fria höftleder =)

Jag är så tacksam att mina valpköpare röntgar sina hundar, det ger viktig information till dem och mig men är även viktigt för rasen. Som ett litet tack beställde jag specialgjorda halsband till de valpköpare som varit duktiga och höftledsröntgat sina Böleknabbare- jag tror och hoppas att det ska bli uppskattat.

Böleknabbens Okki Dokkis höfter

Böleknabbens Orädda Orissas höfter

20150122

Böleknabbens O Mr Obama är röntgad med A höfter! Härligt att Böleknabbarna fortsätter att leverera fria höftleder =) Till idag är 9 av Puppi valpar höftledsröntgade, 7 st med A höfter och 2 st med B höfter =) De närmsta månaderna kommer minst 3 till att röntgas så vi håller tummarna att även de är fria på höfterna.

Böleknabbens Nimbus Jr

20150114

Idag är det sorgens dag på Böleknabbens. Fina, glada, tappra Nimbus Jr har idag somnat in efter lång tids sjukdom. Han blev opererad för en medfödd defekt (porta cava shunt) i Strömsholm men trots detta blev han inte bra. När han nu 3 månader efter den komplicerade operationen bara mådde sämre och sämre beslutade hans matte och husse efter inrådan på ansvarig veterinär i Strömsholm att det fanns inget mer man kunde göra för Nimbus. Det är så tungt och orättvis att en så ung hund ska få gå vidare, jag känner ett stort ansvar och är ledsen så det gör ont i hjärtat. Jag vet rent logiskt att jag aldrig kunnat förutspå detta och att ibland uppstår defekter som denna (är vad jag vet det andra könda fallet i rasen så väldigt ovanligt) men jag känner ännu starkare hur viktigt det är att man i sin avel fokuserar på att föda upp friska individer så gott det går att förebygga. Porta Cava shunt har alla valpar i fosterstadiet då valpens lever inte behöver rena blodet som den får från tiken men när valpen föds ska denna slutas och blodet styras om och genom valpens lever. Denna medfödda defekt kan uppstå hos alla raser, den sjuka hunden ska inte gå i avel men man vet egentligen inte arvsgången.

Jag vill sända ett stort tack till Nimbus Jr matte och husse som gett honom det bästa möjliga liv och all kärlek under hans korta liv, han kunde inte haft det bättre. Tänker på er och er sorg.

Böleknabbens Nattsvarta Nittra i ett snöfattigt dec -14

20150106

Nytt år som förhoppningsvis ska innebära att ett nytt gäng Böleknabbare ska födas på kenneln =) Jag väntar nu att Nittra ska börja att löpa, det är en stor förfrågan på svenska lapphundar nu vilket är mycket roligt! Tänk att en ras som lapphunden knappt är känd utanför "den inre kretsen", den är ju en ras som passar de flesta! Vacker och klok, lättlärd och robust- enligt mig har lapphunden alla kvaliteer som en ras behöver.

Nu har det börjat dra igång med höftledsröntgen för O-kullen! Vill passa på att tacka mina underbara valpköpare som röntgar sina hundar! Första hunden passerade nålsögat med bravur! Böleknabbens Orkanen Mika fick A/A höfter! Nästa på tur är Böleknabbens Orädda Orissa (Tia) som kommer till mig i slutet av denna månad. Ska bli så roligt att träffa henne och hennes familj. Vi hoppas nu att Böleknabbarna fortsätter att bara redovisa fri höftleder =)