Böleknabbens P-kull

Nedan P-kullens nya ägare

Lena Eriksson med Extra Prima

Anders Wiberg med Primo President

Familjen Frylén Svedberg med Parko Patron

 

Ia Gårdman med Pirak Pirat

 

Therese Hedkvist med Pondus Profet "Heimo"

Familjen Karlsson med Pampige Panzar "Zorro"

20160504

Idag är valparna 8 v och vi har varit in på kliniken och de har blivit besiktade av min duktiga kollega Fredrik Ödahl. Måste väl erkänna att jag redan förbesiktat dem innan så att en kula saknades (Böleknabbens Primo President) var ingen nyhet annars var det rena papper. Vi får hoppas att den sista kulan trillar ner närmsta tiden även på denna maffiga kille. Hane 1 (Böleknabbens Pampige Panzar) hade vid 6 v ett inguinalbråck (eller vid inguinalkanal) vänster sida som Fredrik nu tyckte var helt normalt men vi håller koll på detta lite extra även vid 12-veckorsvaccineringen för att vara säkra på så vi inte missar något. Inguinalbråck (eller pungbråck) är väldigt ovanligt så vi hoppas att allt fortsätter att se normalt ut. Det är väl sådan som man hittar när man är och pillar på valparna hela tiden =)

Väl hemma (efter en ganska lugn bilresa) fick valparna busa och äta och sedan var det dags för 8 v fotografering, vaccinering och kloklippning. Fotoresultaten ser ni nedan. 3:e och sista badningen kommer jag att göra i direkt anslutning till leveransen för att de ska vara så rena (läs minst smutsiga) som möjligt =)

Fick ikväll mail från Optigen att blodproverna nu är på plats så nu kan jag andas ut och bara vänta på provsvaren.

P-kullen 8 v nedan

Böleknabbens Pampige Panzar (Hane 1-brun)

kommer att kallas Zorro och bo i Älvsbyn

 

Böleknabbens Parko Patron (Hane 2-Lila)

kommer att kallas Parko och bo i Söråker

 

Böleknabbens Pirak Pirat (Hane 3-Grön)

kommer att kallas Pirak och bo i Linköping

 

Böleknabbens Pondus Profet (Hane 4-Blå)

kommer att kallas Heimo och bo i Pajala

 

Böleknabbens Primo President (Hane 5-Svart)

kommer att kallas Primo och bo i Bygdeå

 

Böleknabbens Extra Prima (Tiken-Röd)

kommer att kallas Prima och bo i Vuollerim

såld med bibehållen avelsrätt

20160430

Valborgsmässoafton firades med diarré på samtliga valpar *urk* vet inte vad de ätit i sig men oj så det luktade. Pigga och hungriga valpar som snabbt blev bra i magen med prokolin (det var mums!), skonkost och morotspuré. Blev sanering av halva huset för att få bort lukten, tur att det vände snabbt och att samtliga valpar var pigga och glada.

Jag väntar fortfarande på att höra från Optigen att de mottagit blodproverna. Jag är alltid lika nervös och övertygad om att proverna försvunnit någonstans på vägen.

Valparna har nu fått tilldelat sig sina stamtavlenamn och jag har nu bestämt vem som hamnar vart. Dessa valpar är så efterlängtade i sina nya hem- detta gör det lite mindre jobbigt att se dem flytta. Nästa vecka blir det besiktning och vaccinering av valparna (chipmärkta är de redan vid blodprovstagningen).

P-kullen 6,5 v nedan

Hane 1 (Brun) som börjat lätta på öronen

Hane 2 (Lila)

Hane 3 (Grön)

Hane 4 (Blå)

Hane 5 (Svart)

Tiken Böleknabbens Extra Prima

(som också börjat lätta öronen en aning)

20160424

Idag har det varit vackert väder, valparna har varit ute 5 timmar mitt på dagen och sedan blivit fotograferade, chipmärkta och fått lämna blodprov för prcd-PRA. Alla var duktiga men som alltid var det lite gråt vid blodprovstagningen - det vitigaste är att det inte fanns någon kvarvarande rädsla efteråt utan när det var klart var det full fart igen!

Blodprover märkta och klara för frakt till Optigen

20160423

Idag har valparna varit ute hela dagen och sedan blev det bad, kloklippning, föning samt avmaskning för 3:e och sista gången innan leverans. De har alla ökat bra i vikt (se nedan) samt äter fr.o.m imorgon till 100% den maten som de kommer att stå på vid leverans. Jag är så nöjd över det nya fodret, inte en enda lös avföring sedan det succesiva foderbytet. Imorgon blir det fotografering, chipmärkning samt blodprov för DNA testet som skickas till Optigen , USA. Min snälla lillasyster har lovat att komma och hjälpa mig. Vi hoppas att det är fint väder så vi kan fota ute. Jag klurar nu vilken valp som ska hamna vart. Det är en jämn kull men personligheterna träder fram mer och mer för varje dag. Det blev ingen fotografering idag då jag var ensamen med dagens projekt. Duktiga valpar, gick bra att klippa klorna helt själv men några var naturligtvis mer rörliga än andra =)

Vikter 6,5 v:

Hane 1: 3,2 kg

Hane 2: 3,5 kg

Hane 3: 3,6 kg

Hane 4: 3,8 kg

Hane 5: 4,2 kg

Tiken: 2,8 kg

Valparnas koppel och halsband som de får med sig vid flytt.

20160419

Imorgon fyller de 6 v! Jag har det mesta klart. Stamtavlarna är utlösta, avtalen snart färdiga, deras koppel och halsband som jag skickar med kom med posten idag. De är nu försäkrade i Folksam (från 6 v ålder) samt att dolda fel försäkringen är tecknad. De äter nu Starter från Royal Canin samt diar Okkra morgon och kväll, detta kommer att trappas ned till 1 gång dagligen nu några dagar för att de sedan ska vara avvänjda i god tid. Snart kommer jag att försiktigt börja blanda i maten som de ska äta efter de flyttat hemifrån (i år har jag valt Pure Natural Puppy för att se om jag gillar det bättre än det foder jag tidigare använt till valparna). Till helgen blir det bad, föning och 3:e och sista avmaskningen innan de ska flytta. I början av nästa vecka kommer jag att ta blodprover på dem som skickas till Optigen i USA för DNA prov för prcd-PRA.

4 trötta Böleknabbare - det är jobbigt att busa runt!

20160417

Valparna växer och utvecklas. De busar och sover om vart annat. De är tuffa, sociala och nyfikna alla 6. I veckan har det varit ganska fint väder så mitt på dagen har de fått vara ute några timmar i sin utehage. De busar och har tagit alla nya ljud med ro. I helgen kom aprilvädet med snö, regn och blåst så istället har de busat i köket. Jag har köpt nya leksaker och tuggben som de testar sina vassa tänder på. Även i helgen har vi haft besök av blivande valpköpare, så trevligt och roligt med nya bekantskaper. Jag känner mig trygg i att alla valparna kommer till bra hem och det gör det mindre jobbigt att se dem flytta.

Hane 1 (BRUN)

Hane 2 (LILA)

Hane 3 (GRÖN)

Hane 4 (BLÅ)

Hane 5 (SVART)

Tiken (RÖD)

20160411

Valparna har nu blivit tilldelade sin "färg" och fått på sig märkhalsbanden. De har alla ökat bra i vikt även om Hane 5 utmärker sig som heffaklumpen i gänget =)

Hane 1 (Brun): 1910 g

Hane 2 (Lila):   2010g

Hane 3 (Grön): 2220g

Hane 4 (Blå):    2200g

Hane 5 (Svart): 2700g

Tiken (Röd):     1800g

Idag har jag även skickat in och fått registreringen klar och godkänd av SKK. Detta blev P-kullens namn =)¨

Böleknabbens Pampige Panzar

Böleknabbens Pirak Pirat

Böleknabbens Parko Patron

Böleknabbens Primo President

Böleknabbens Pondus Profet

Böleknabbens Extra Prima

160410

Idag har valparna blivit avmaskade med Welpan för andra gången samt fått korna klippta, blivit badade och fönade samt blivit fotograferade. De var så duktiga! Jag trodde de skulle vara helt slut efter detta men busade på ordentligt i innehage en bra stund efteråt innan de somnade gott. I helgen har vi haft fint vårväder så valparna har varit ute för första gången - oj så spännande och roligt det var att vara utomhus!

Tvättstationen klar!

Vägning och avmaskning med Welpan

Tiken blöt och söt!

Klippa klor var inte så farligt, somnade nästan =)

Föning pågår =)

160409

Nu är det helg och även denna helg får vi besök av blivande valpköpare, imorgon är planen att valparna ska vägas, avmaskas, klippas klor, badas, fönas och fotograferas. Det kommer att bli en tuff dag för oss och valparna. Så håll utkik! Det kommer snart individuella bilder på alla mina små. Nu börjar det bli dags valparna att komma ned i köket på dagarna och jag hoppas att vi ska få lite värme ute så de kan vara ute en stund också. Jag har köpt en ny tygbur som de kan ha ute som skydd mot väder och vind så jag hoppas att vi snart ska få härliga vårdagar så valparna ska få vara ute i friska luften som alla mina tidigare valpar älskat. Ska även skicka in registreringsansökan till valparna i helgen så stamtavlorna kommer under nästa vecka.

160406

Nu är valparna 4 v gamla och utvecklingen går i rasande fart. De är nu hela tiden ute i stora hagen och använder mest valplådan då de sover eller diar från mamma Okkra. Nu äter de 3 mål foder per dag samt diar från Okkra ca 4 gånger per dag. Digivningen är en viktig stund att mysa med mamma men hon har gått ned i mjölkproduktion så de är fortfarande lite hungriga på fast föda efteråt. Nu busas det i lådan! De brottas, morrar och skäller. De har fått in en mindre bur som jag har täckt över - detta ställe är också en favorit då de ska sova. Jag har köpt in nya leksaker och mjukare tuggben för nu har de tänder som ska provas på det mesta just nu.

160328

Idag har valparna blivit vägda och avmaskade med Welpan. Det var inte gott hälsar alla 6 - de bubblade rosa ur deras söta munnar. Alla  har ökat bra i vikt sedan födseln. Klorna har blivit klippt igen, de växer så fort på små valpar. De utforskar nu världen utanför lådan och är en stund per dag ute i den störe hagen runt valplådan.

Valpvikter 19 dygn (födslovikt)

Hane 1: 1190g (230g)

Hane 2: 1130g (210g)

Hane 3: 1330g (250g)

Hane 4: 1250g (185g)

Hane 5: 1640g (320g)

Tiken: 1130g (210g)

20160326

Valparna är nu 17 dygn gaml och nu händer det mycket i utvecklingen! Ögonen öppnades vi 14 dagars ålder och nu går de omkring på ganska stadiga ben alla 6. De äter köttfärs med god aptit 1 gång/dag och jag kommer nu att öka upp det till 2 mål/dag (utblandat med valpfoder). Alla valpar är preliminärt tingade och besök är inbokad för alla presumtiva valpköpare. Det är ett tufft litet gäng som redan brottas och busar i lådan. Det dröjer nog inte länge innan den första kommer att lyckas ta sig ur lådan när rampen är nere. Min dotter Mini älskar valparna och som belöning när hon varje dag hjälper mig att bädda rent till dem så får hon en härlig stund i lådan med valpmys. Jag är också uppvuxen i valplådan så jag hoppas att Mini kommer att vara 3:e generationen som blir uppfödare av svensk lapphund.

20160321

Idag kl 03.34 somnade Lilla Pyret in... hon som varit så pigg och ökat från 100g till 350g men sedan hände något. Igår tyckte jag att hon sög lite mindre intensivt när hon diade och att hon diade lite kortare tid men annars hade jag inte mycket att gå på mer än en känsla att något var fel. Hon fortsatte så under dagen och hade vara ökat 10 g till kvällen. Vaknade sedan under natten att hon skrek, hade kräkts och andades rossligt. Jag ville ju inte att hon skulle plågas så jag lät henne somna in.. Usch så jobbigt även om det är 100 gånger bättre att det sker nu än att det uppdagas att det är något fel på henne sedan hon kommit till sitt nya hem.

20160317

Valparna växer och är nu 8 dygn gamla. Det börjar bli lite trångt vid matbaren. För att skona Okkra så mycket som möjligt kommer de att få smakportioner med köttfärs när de är ca 10 dygn. Idag har vi även klippt klorna på dem för första gången. Klorna växer så snabbt på valpar att det måste göras minst 1 gång/vecka.

7 st Böleknabbare 5 dygn gamla

20160314

Nu är valparna 5 dygn gamla. Lilla Pyret stödmatade jag med välling några gånger det första dygnet sedan har hon bara diat (men fått lite hjälp några gånger per dag att inte bli bortputtad från spenarna av sina betydligt större syskon). Hon verkar beslutsam att överleva och suger fast i spenen ordentligt trots att det är trångt då de är hela 7 st. Snart är det 1 v och då ska klorna klippas för första gången. Mamma Okkra äter mat 4 gånger per dag och spenderar dygnets flesta timmar i valplådan. Snart börjar det bli dags för henne att vara lite mer nere med övriga familjen, hon behöver nog vila lite då dessa 7 verkligen kräver hennes fulla uppmärksamhet även om hon själv vill vara med sina valpar hela tiden. Samtliga valpar (även Lilla Pyret) ökar i vikt och jag tror att några av dem kommer att ha dubblat sin födslovikt redan imorgon 6 dygn gamla!

Valparnas vikter de första dygnen

20160209

Nu är de äntligen här den efterlängtade P-kullen! Efter en hel dag i öppningsstadiet med låg temperatur, bäddning i valplådan så satte förlossningen igång. Okkra var jätteduktig och hade inga problem att jag var med och hjälpte till när kullen kom till världen. Nedan valparnas födelsetid och vikt samt kännetecken.

kl 22.50 föds Hane 1, 230 g, stor vit bringfläck

kl 23.35 föds Tik 1 (Lilla Pyret), endast 100g men pigg! Vit bringfläck

kl 00.00 föds Hane 2, 210g, vit bringfläck + vit tass höger fram

kl 00.16 föds Tik 2, 210g, vit bringfläck

kl 01.07 föds Hane 3, 250g, vit bringfläck som en strimma (märkt rosa rumpa)

kl 01.39 föds Hane 4, 185g, Vit bringfläck + 2 vita framtassar

kl 02.39 föds Hane 5, 320g, viy bringfläck (märkt rosa nacke)

Samtliga valpar var pigga vid födseln och snabba på att dia från mamma Okkra. För att vara Böleknabbare var det låga födslovikter och rekordet slog lilla Pyret med endast 100g! Den minsta valp vi tidigare fått var Okkras syster Okki Dokki som vägde 200g vid födseln.