Valpar födda 2011-03-15

e: SUCH Skogssamens Nilak

u: Renlundens Yrra

Mr Moss busar sista dagen hemma

Sötnos!

 

Miss Mila ochVanessa på Kallax 2011-05-16

Hihi på denna bild är hon bara öron och fötter =)

 

Mr Moss i matte Margaretas famn på Arlanda

2011-05-17

Nu har alla mina små troll flyttat och det är ekande tomt hemma... oj vad de är saknade! Det ska bli spännande att se hur de utvecklas och vad det blir av mina barn då de blir stora =)

Mila är nu i Frankrike och Moss är hemma i Lund. Båda valparna klarade resorna med flyg bra och charmade alla i sin väg =)

 

Mysige Murjek och sin nya familj

Maffige Mikko med sin nya familj

2011-05-14

Nu går allting väldigt snabbt. I torsdags (12/5) besiktades och vaccinerades valparna och redan på kvällen kom Alexandra och Adrian och hämtade Mysige Murjek som numera kallas Grafit. Idag har familjen Eriksson varit och hämtat Maffige Mikko som kommer att fortsätta att heta Mikko så nu är det bara 2 lurvtussar kvar här hemma.. Just nu busar de och brottas för fullt ute på gräsmattan och verkar inte sakna sina syskon nämnvärt.

DNA resultaten har kommit från Optigen. Miss Mila och Mr Moss är anlagsbärare medan Mysige Murjek (Grafit) och Maffige Mikko är fria! Båda fria hanhundarna stannar här uppe i Norrland vilket känns bra =) Det ska bli så spännande att följa deras uppväxt och se vad de blir av alla 4 men jag inser att jag inte kommer att kunna träffa Moss i Lund eller Mila i Frankrike särskillt ofta tyvärr..

Imorgon flyger jag ned med Mr Moss till Arlanda för att lämna honom till hans nya matte, jag hoppas att resan går bra och att de inte är så stränga med regeln att hunden måste vara i buren under hela resan. vilken normal människa kan motstå en söt svensk lapphundsvalp på 8 v??

På måndag 16/5 blir det en tur till Kallax för att möta Vanessa från Frankrike som kommer för att ta hem Miss Mila och sedan är det inga valpar kvar... oj vad det kommer att bli tomt!

 

Mr Moss på äventyr

Mr Moss på bron, han är så söt då hans öron nu börjat ställa sig =)

Mysige Murjek gillar att vara i famnen

Mysige Murjek utforskar allt

"går detta att äta??"

Maffige Mikko - söt som socker

Maffige Mikko i full fart!

Pussar behöver alla, här är det Maffige Mikko som får dagens dos =)

Miss Mila ute på gården

Miss Mila på äventyr =)

 

2011-05-05

I eftermiddag har jag haft besök av min syster som tog med sin systemkamera så vi gjorde ett försök att fota de små.. mesta bilderna är svarta, suddiga streck men på några lyckades de fastna =) Bjuder på några bilder ovan, fotograf Ida Berglundh

I kväll har jag klippt valparnas klor, de är så duktiga- ligger snäll på rygg (hyffsat stilla) och låter mig klippa klorna. Tiden susar fram och snart ska de flytta, det känns jobbigt men samtidig gläds jag med de nya ägarna som jag vet kommer att ta väl hand om mina små guldklimpar.

 

Vanessa och Miss Mila 2/5

2011-05-04

 I måndags (2/5) hade vi besök av Vanessa från Frankrike som ska köpa Miss Mila. Det var jättetrevligt att träffa denna tjej som har ett brinnande intresse för vår nationalras =) Jag är övertygad om att Mila kommer att trivas i Frankrike omän jag kommer att sakna henne och inte få träfa henne alltför ofta =)

Nu har blodproverna anlänt till Optigen *phu* det var nervöst innan jag visste säkert att de kommit fram men nu är det bara att hoppas att det blir några fria i kullen (helst alla så klart)

Stamtavlorna har kommit tillbaka nu med rätt adress samt Miss Milas exportstamtavla så nu är allt klart till besiktning och vaccinering som ska göras på torsdag 12/5.

Idag har jag avmaskat valparna för 3:e och sista gången. De väger mellan 4,4 och 5,2 kg de små trollen. De har numera gått över till det foder de ska äta efter leveransen; RC Medium Junior.

Valparna växer och frodas, de busar och sover om vart annat precis som det ska vara. Alla kan protestera högt och gällt om de är missnöjda så stämbanden och viljan är det inget fel på kan jag lova.

 

Böleknabbens Mr Moss som ska flytta till Lund

 

Böleknabbens Mysige Murje som ska flytta till Umeå

 

Böleknabbens Maffige Mikko som ska flytta till Voullerim

 

Böleknabbens Miss Mila som flyttar till Frankrike

 

2011-05-01

I helgen har vi haft besök av valpköpare och nu är alla barnen tingade. Idag har mamma hjälpt mig att ta nya enskilda kort på de små trollen. Imorgon får vi besök från Frankrike. Vanessa som ska köpa Miss Mila kommer på besök över dagen- det ska bli spännande att träffa henne och naturligtvis roligt för henne att äntligen se Mila "live". Jag har inte hört något från Optigen men hoppas att blodproverna kommer fram som de ska.

Mysige Murjek och Mr Moss med sina plåster 2011-04-25

2011-04-25

Ikväll har vi ID-märkt valparna med chip samt tagit blodprov för DNA test gällande prcd-PRA. Valparna var så duktiga men tuffast var lilla Mila som inget sa vare sig vid chipmärkningen eller efterföljande blodprovstagning. Nu stoltserar de alla med vit tejp runt höger framben - få se hur länge de låter den sitta =)

Imorgon åker brevet mot USA och Optigen med snabbaste möjliga leverans, ska bli spännande och se hur fördelningen fria eller anlagsbärare blir.

 

Böleknabbens Mr Moss

 

Böleknabbens Mysige Murjek

 

Böleknabbens Maffige Mikko

 

Böleknabbens Miss Mila

 

 

2011-04-25

Idag har jag haft besök av mamma så jag passade på att få lite hjälp att ta nya kort på de små som imorgon är 6 v gamla. Ikväll blir de chipmärkta och blodprover tas ut för att skickas till optigen. Nu sover de gott i sin utehage.

3 av 4 små troll ute på upptäcksfärd 2011-04-23

2011-04-23

Idag har det varit ett underbart väder. Valparna har varit ute både i sin hage och sedan lösa på gården som är inhängnad. De är så nyfikna och tuffa mina små =)

Ikväll har de badats igen. Denna gång var det premiär att använda hundschampoo- tidigare har jag bara sköljt av dem i ljummet vatten. Sedan blev de borstade och fönade och fick klorna klippta så nu är de så rena och luktar så gott mina små - i alla fall tills imorgon då de ska vara ute igen och upptäcka världen. Om vädret är bra i morgon ska vi försöka ta nya individuella bilder, det är inte lätt då mina valpar inte är samabetsvilliga.. men vi gör väl ett försök =)

2011-04-22

Idag har det varit ett underbart väder, valparna har varit ute i stort sett hela dagen. Vi har ätit god påskmiddag och haft främmande och alla är vi överense att det kan inte finnas något sötare än just dessa 4 sockertoppar =) Min kusin Jennie fornelid har varit här med sin systemkamera och tagit några foton på valparna i farten. Lägger ut några från dagens äventyr nedan.

Valparna 2011-04-22

 

 

Härligt och spännande att vara ut i solen 2011-04-19

Mr Moss 2011-04-19

"Släpp ut oss!"

Spännande att gå på upptäcksfärd i stora världen 2011-04-19

2011-04-20

Nu är valparna 5 v och har utvecklats till helt underbara små individer. Igår var jag ledig, solen sken och valparna var ute nästan hela dagen. De är nu avmaksade för andra gången och deras stamtavlor har kommit. Jag bjuder på några kort från gårdagen. Snart är det påsk och jag är ledig så nya enskilda kort ska tas på de små =)

Nästa vecka är det blodprovstagning för DNA test samt chipmärkning.

 

Böleknabbens Mr Moss

 

Böleknabbens Mysige Murjek

 

Böleknabbens Maffige Mikko

Böleknabbens Miss Mila

Bus med mamma Puppi

2011-04-16

Idag är vädret underbart soligt och varmt. Jag har jour men än så länge har det varit lugnt så jag, Jonte och hundarna har njutit ute i solen. Vi har tagit nya kort på valparna och Puppi och valparna har busat runt på den inhängnade gården. Nu är alla hundarna ute, valparna sover gott i sin utehage. På tisdag blir valparna 5 veckor gamla och då ska de avmaskas för andra gången. Ovan lite kort från idag =)

En slagen liten valp 20110414

2011-04-14

Våren är på antågande med flera plusgrader ute och riktigt varmt i solen. Ska göra i ordning valparnas nya utehage så ska de få testa på att vara ute en stund i helgen om vädret tillåter. Alla 4 valpar är pigga, glada och väldigt sociala. De sover fortfarande mycket men sedan är det full fart i hagen! Puppi mår bra och diar dem endast 1 gång dagligen nu men ligger gärna utanför hagen så ingen annan av hundarna ska gå dit och försöka sno någon av HENNES valpar =)

Valparna är nu registrerade i SKK och har fått sina namn godkända, väntar nu på att stamtavlorna ska anlända =) Valparna ska heta: Böleknabbens Mr Moss, Böleknabbens Mysige Murjek, Böleknabbens Maffige Mikko och Böleknabbens Miss Mila =)

En av de små med ett välmarkerat stop som jag tycker de alla har (mer eller mindre så klart)

2011-04-12

Valparna är pigga och växer. Nu börjar deras personligheter synas och de äter, sover och busar dagarna igenom. De är så underbara att det går att bara titta på deras lekar i timmar och förundras, de har blivit små hundar av mina lakristroll =)

Hane 1 (2011-04-09)

)

 

Hane 2 (2011-04-09)

Hane 3 (2011-04-09)

 

Tiken

2011-04-09

Idag har vi gjort i ordning för de små att kunna vara nere på första planet i huset. Korkmatta är utlagd för att skydda trägolvet och nya kompostgaller inköpta. Det blev stort och fint =)

Idag är valparna badade, fönade och klorna är klippta. Har tagit lite kort på de små så ni ska få se vad de växer. En ny leksak är inköpt enkomt till dem och den fick godkänt =)

En bild av Puppi & bäbisarna i morse 5/4

(lite dålig kvalité tagen med mobilen)

2011-04-05

Oj vad fort tiden går. Valparna växer så jag tycker att man ser det från dag till dag. De går riktigt bra nu på hyffsat stadiga ben och har börjat att busa med varandra. Små vassa tänder har börjat synas i tandköttet och de blir bättre och bättre på att äta det uppblötta valpfodret. De är nu avmaksade med Banminth och Puppi fick samtidigt en dos med Drontal comp. Idag väger de små mellan 1,55-1,7 kg. De är små underbara varelser som redan tyr sig till oss i familjen och gärna myser en stund i famnen. Det ska bli så spännande att följa deras väg i livet =)

Hane 1

 

Hane 2

Hane 3

Tiken

 

2011-04-02

Idag är valparna 18 dygn gamla. De äter och sover men går nu omkring i lådan på vingliga ben. De testar sina stämband och enstaka morr och voff hörs förutom deras arga vrål då de är hungriga! Idag är det lördag och efter frukost nr 2 som bestpd av uppblödd starter var alla valpar och hela valplådan nedgeggade med mat. De äter verkligen med hela kroppen mina små =) så helsanering av valplådan samt badning och fotografering av valparna blev morgonens projekt. Nu är de mätta, rena och sover gott =)

Snart bär det av mot staden för att inhandla avmaskningsmedel till Puppi och de små, bjuder på några bilder från idag =)

 

trötta & mätta valpar 29/3

2011-03-29

Idag är valparna 2 v- oj vad fort tiden går! De är pigga och hungriga! Puppi diar dem endast 4 ggr/dag nu och kommer att försöka att minska hennes digivningar mer och mer allt eftersom. Puppi mår mycket bättre, är piggare och sig själv igen men jag vill inte riskera något med henne - hon är ju min ögonsten =) Valparna går det ingen nöd på, de har nu börjat att öppna ögonen och är väldgt sociala (tror dock att det mest är mat som hägrar då de kommer fram än så länge) De äter nu köttfärs 2 ggr/dag och älskar det! Nu sover de gott efter att ha fått kvällens portion med köttfärsblandning och renbäddat. Bjuder på en gruppbild från idag - hade inte hjärta att väcka dem för enskilda fotograferingar. Är avtorkade efter måltiden men nog ser man spår efter köttfärsen alltid =)

2011-03-27

Lugnet hägrar i valplådan. De små växer och frodas. Hane nr 3 har haft diarré och var lite slöare 1,5 dag men är nu tillbaka och ökar i vikt igen =) De små ratade bestämt vällingen samt Puppy starter moussen men när de fick smaka köttfärs så åt de alla med god aptit. Har ju blivit så att jag börjar mata dem betydligt tidigare än planerat för att avlasta Puppi och sedan sina henne så snart som möjligt. Nu diar hon dem fortfarande och det måste hon ju få göra tills de blir lite äldre så de kan klara sig själva. Klorna ska klippas ikväll igen - de växer med rekord fart! Valparna väger nu mellan 800-900g. Nästa helg blir det avmaskning av alla de små samt Puppi. Blir spännande att se hur de reagerar på den nya smaken - samtliga är väldigt bestämda. Lilla tjejen är såld men de små killarna letar fortfarande efter nya, kärleksfulla hem =)

Idag är de 12 dygn gamla och jag väntar på att de ska öppna sina ögon.

En av pojkarna idag 24/3 mätt och nöjd

2011-03-24

Det har varit mycket pyssel sista dagarna, för 2 dagar sedan ändrade Puppi beteende - blev orolig, stirrig och ömsom omhändertagande/ömsom stötte bort valparna. Jag förstod inte vad det var som fått henne att må så dåligt men igår fick vi svaret. Puppi och jag åkte till kliniken och blodprov för calcium togs och Puppi hade hypocalcemi vilket kan förklara hennes oro och förändrat beteende. Nu får hon extra calcium i maten - det är väldigt tidigt att få detta nu då riskperioden är då de mjölkar som mest vid 3-4 v men kanske beror det på att Puppi har gött de små så fort? Det var en lindrig hypocalcemi så Puppi mår redan mycket bättre men för att inte den ska recidivera får hon inte vara i valplådan hela tiden och mjölkningen sker regelbundet. För att minska hennes mjölkproduktion (eller egentligen att den inte ska öka mera) försökte jag med att tilläggsutfodra de små men välling var ÄCKLIGT! Hela jag och valparna var snart vällingbeklädda men inget i deras "små" magar =) Det blir till att börja tilläggsutfodra dem med starter mousse till helgen eller lite köttfärs- det som faller dem på läppen. Valparna mår fortfarande mycket bra, växer och frodas och väger nu mellan 700-780 g =)

2011-03-22

Idag är de små 1 v gamla och jag har försökt att ta enskilda kort på dem, de var inte så samarbetsvilliga dock =) Än så länge har de inte fått sina riktiga namn. Tack vare deras vita teck så är det lätt att skilja dem åt än så läge i alla fall

Hane 1 (med vit bringfläck)

       

        

Hane 2 (med vit strimma)

                 Hane 3 (med vita strån)

Tiken (har enstaka vita strån)

 

Min egna Puppy-cam med ljud och bild från valplådan

2011-03-20

Dagen som valparna kom till världen åkte Pieter iväg till stan och hade med sig en present till mig - enjättefin "Puppy-cam"! Videokameran installerades i valplådan så jag har kunnat se och höra Puppi och valparna hela tiden =) Pieter insåg väl att det var något sådant som skulle behövas för att jag skulle kunna lämna valprummet och känna mig trygg med att Puppi och valparna har det bra. Camen används dag som natt - hur bra som helst!

Idag har det annars inte hänt så mycket, Puppi är badad igen nu på morgonen, hon är pigg, har ingen feber och äter och dricker som en häst =) Magen har hållit sig bra så än så länge har vi klarat oss från vanliga komplikationer efter en förlossning (ta i trä)

Valparna sover längre tid nu, ligger utspralade i hela lådan och klarar att själva hålla sig varma utan att behöva ligga som packade sillar. Vi har det varmt och gott i valprummet men inte för varmt så Puppi får värmeslag. 3 av valparna har nu passerat 1/2 kg gränsen och den lilla killen på 480 g är snart där också.

Njuter av att vara ledig, sitter och funderar på namn till de små, papper är beställt för doldafel försäkringen än så länge är det ju en lugn tid att ha valpar så länge de mår bra och tiken är frisk och en omhändertagande mor.

 

Valparna äter 19/3

2011-03-19

Nu är valparna 4 dygn gamla. Puppi fortsätter att vara en mycket bra mamma men nu kan hon lämna lådan för att dricka själv och hon behöver inte kopplas för att följa med ut på rastningar MEN hon har väldigt bråttom tillbaka och det är inte många minuter per dygn hon inte är med sina små. Puppi mår bra, har bra med mjölk och god aptit. De små äter, sover och växer - vid vägningen igår vägde valparna mellan 420-455 g =)

Det finns inte mycket för mig att göra mer än att pyssla om Puppi, bädda så det är rent och fint i lådan samt sitta och beundra de små miraklena =)

Mätta och nöjda valpar 17/3

2011-03-17

Valparna mår bra, äter sover och växer. Naturen är verkligen fantastisk - Puppi vet precis hur de små ska skötas på bästa sätt. Helst vill hon inte lämna valplådan men gör det motvilligt bara för att göra det mest nödvändigaste som att rasta sig och äta sedan bär det snabbt uppför trappen igen, raserfart genom sovrummet och in i stora alkoven. Det är lugnt och stilla i valplådan förutom då det är matdags och alla 4 gnäller tills de hittat spenen och kan äta sig mätta. Idag har de fått renbäddat igen -även om det kanske inte var helt nödvändigt men jag måste ju få känna att jag gör något jag med =)

Valparna ökar i vikt och idag när de är 2 dygn gamla ligger samtliga mellan 360-380 g. Det är en jämn och fin liten kull, jag är väldigt nöjd med antalet som jag tycker är lagomt för en förstagångsvalpare som Puppi. Nu ska jag gå tillbaka till valplådan och bara titta på de små underverken =)

 

Nyfödda valpar 15/3

2011-03-15

Puppi överraskade oss alla och valpade redan på 58:e dygnet. Vilken tur att denna valpkull var så efterlängtad- valpningsrummet var i ordningställt med ny valplåda, våg, sug, hanskar, handdukar, peanger mm så det var bara att installera oss och vänta på valparnas ankomst =)

Kl 10.00 gick slemproppen, Puppi åt sin frukost väldigt sakta och kräktes sedan upp den igen

Kl 10.30 T 37.0

Kl 11.45 T 37.7 intermittenta sammandragningar

Kl 12.25 börjar krystvärkarna sätta in, Puppi jobbar på bra, bäddar runt och flåsar

Kl 12.51 ser jag första fosterblåsan

Kl 13.00 föds första valpen, en hanvalp med vit bringfläck 290 g och pigg. Diar inom några minuter.

Kl 13.45 efter omvårdnad av hane nr 1 går Puppi ut och kissar

Kl 13.52 nya krystvärkar

Kl 13. 58 kommer andra valpen, en hanhund med vit strimma på bröstet 270 g och pigg.

Kl 14.02 kommer tredje valpen, en lite tik om är helsvart och väger 280 g. Hon är pigg och hugrig! Puppi pysslar om de nyanlända valparna som diar girigt.

Kl 14.30 kommer första efterbörden

Kl 14.40 får Puppi gå ut och kissa igen, ha mycket bråttom in till valparna igen

Kl 15.05 krystvärkar igen

Kl 15.08 kommer fjärde och sista valpen, en hane med enstaka vita strån på bröstet 300 g och pigg. Hans moderkaka kommer ut med honom.

Kl 15.22 efterbörd nr 3 kommer

Kl 15.39 sista efterbörden kommer.

Puppi pysslar om de små, efter några timmars lugn och ro tillsammans bäddas lådan ren och Puppi badas och får skonkost att äta. Puppi är mycket mammig och sköter om de små minutsiöst, motvillig följer hon med ut för att göra sina behov och springer sedan upp till valparna igen så fort hon kan. Första natten var sedan lugn med några avbrott då hungriga valpar ilsken gnydde tills de hittade spenarna med mammas goda mjölk =)